Svaštara

8/16 PLAN DIJETE: Šta se jede i kako za najbolji efekat obnove tijela!

Dijeta 8/16 je najpopularnija dijeta na svijetu i to s razlogom

Dijeta - Dnevno24.com

Dijetu 8/16 nazivaju osmočasovna dijeta, a bazirana je na pravilima koje propagiraju verski praznici kao što su Ramazan, gde se vernicima savetuje da ne jedu od izlaska do zalaska sunca.

Osim što podstiče gubitak kilograma i masnoća, ova dijeta je savšena i za mentalno zdravlje.

Velika zagovornica ove dijete je Dženifer Aniston koja kaže da nikad ne dručkuje upravo zato što poštuje povremeni post ili dijetu 8/16.

Šta je dijeta 8/16?

Dijeta 8/16 s je veoma jednostavna dijeta koja se zasniva na sledeća dva principa:

Jedete normalno 8 h tokom dana.

Ništa ne jedete 16 h, samo je dozvoljeno da pijete vodu, kafu, čaj i nezaslađene napitke.

Ova dijeta sagoreva masnoće, obnavlja ćelije, podstiče brži rad mozga.

Kako funkcioniše dijeta 8/16?

Ako jedete 8h, drugih 16 sati ne jedete ništa. Najbolja stvar je što ne morate da se ograničite na kalorije – sve dok se hranite zdravo u tih 8h.

Stručnjaci kažu da ovakav režim ishrane, našim telima daje priliku da obrade hranljive sastojke iz namirnica. I najvažija stvari: jedino sa ovom dijetom nikad niste gladni!

Kad smem da jedem, ako sam na dijeti 8/16?

Najveći deo dijete 8/16 u stvari prespavate. Kad ustanete, ne smete odmah da doručkujete, ali smete da popijete vodu, čaj, kafu, limunadu ali bez šećera. Sami birate 8 sati kad ćete jesti. To može biti od 11h do 18h ili od 12h do 19h.

Većina ljudi prvi obroj jede u 12h, a zatim i ruča oko 17h. Međuobrok je takođe dozvoljen.

Šta smem da jedem dok sam na ovoj dijeti?

Ova dijeta ne sugeriše da svu moguću hranu strpate u sebe tokom tih 8 sati. Nema preterivanja ni u gladovanju ni u prejedanju. Stručnjaci predlažu da svaki dan imate uravnoteženu ishranu, da konzuirate nemasno meso, jaja, mlečne proizvode, povrće, orahe i mahunarke. Ako ste u mogućnosti, smanjite unos šećera.

Predlog, jelovnik dok si na dijeti 8/16:

Cele žitarice: One poput pirinča, ovas, ječam, kvinoje…

Proteini: Meso(junetina i piletina), riba, jaja, orašasti plodovi i semenje…

Voće: Jabuke, banane, bobice, pomorandže i kruške ….

Povrće: Brokoli i lisnato zelenilo (blitva, zelena salata, spanać, kelj) posebno su dobri za unos dovoljno vlakana. Zdrave masti: maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado.

Koliko kilograma možete izgubiti na dijeti 16: 8?

Prosečan gubitak kilograma tokom ove dijete je od 7 do 11 kilograma u periodu od 10 nedelja, uz zdravu ishranu i vežbanje. Ovi podaci su prema pregledu 40 različitih studija objavljenih u Molekularnoj i ćelijskoj endokrinologiji, koje su otkrile da bi u proseku neko ko teži nešto više od 90 kg izgubio 10% svoje ukupne telesne težine u periodu od deset nedelja, piše Kurir


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh