Svijet

Iz bolnice Al-Shifa u Gazi evakuisana 31 prerano rođena beba

Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je danas da je evakuisano 31 prijevremeno rođeno dijete iz bolnice Al-Shifa u Gazi, koja je ispražnjena u subotu.

Uz prerano rođenu djecu, u pratnji su tri ljekara i dva bolničara i u toku su pripreme za prevoženje palčića u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, jedinog koji povezuje palestinski teritorij s Egiptom.

Tim pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je u subotu proveo samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga i opisao taj kompleks kao “zonu smrti”, izvijestio je ranije danas da je u Al-Shifi ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, među kojima 32 bebe u kritičnom stanju.

Oko 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al-Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, a u bolnici su ostali samo pacijenti u izuzetno kritičnom stanju i nepokretni.

Izraelske snage zauzele su Al-Shifu u svojoj ofanzivi na sjeveru Gaze prošle sedmice, pod tvrdnjom da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar. Osoblje Al-Shife kaže da Izrael nije dokazao takve tvrdnje,pišuVijesti

Posjeta je bila usklađena s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh