Svijet

Broj žrtava zemljotresa u Maroku premašio 2.800

Broj poginulih porastao na više od 2.800 ljudi…

Zemljotres u Maroku - Pixsell

Seljani u dijelovima Maroka koji su bili razoreni najvećim zemljotresom u zemlji u više od jednog stoljeća kampirali su u ponedjeljak navečer četvrtu noć napolju, dok je broj poginulih porastao na više od 2.800 ljudi, javlja Reuters.

Timovi za potragu iz Španije, Britanije i Katara pridružili su se naporima Maroka da pronađu preživjele u potresu magnitude 6,8 koji je pogodio planine Visokog Atlasa u petak uvečer, sravnivši tradicionalne kuće od opeke od blata koje su sveprisutne u regionu, pišu Vijesti.

Državna televizija izvijestila je kasno u ponedjeljak da je broj mrtvih porastao na 2.862, a 2.562 osobe su povrijeđene. Budući da je veći dio zone potresa u teško dostupnim područjima, vlasti nisu objavile nikakve procjene o broju nestalih.

U selu Tinmel, skoro svaka kuća je smrvljena i cijela zajednica je ostala bez krova nad glavom. Dijelovima sela širi se smrad smrti od desetina životinja zakopanih pod ruševinama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh