Svijet

Masovna evakuacija u Japanu zbog dolaska tajfuna

Vlasti su izdale upozorenja za poplave i klizišta, a formirala su se i tornada.

tajfun - Ilustracija / Arhiva

Skoro 900 letova u Japanu je otkazano, a 240.000 ljudi dobilo je naređenje da se premjeste na bezbjedno mjesto zbog dolaska tajfuna koji je prekinuo snabdijevanje strujom u nekoliko desetina hiljada domova.

Tajfun “Lan”, koji se približio sa Tihog okeana, stigao je do južnog vrha prefekture Vakajama, oko 400 kilometara jugozapadno od Tokija, i zahvatio veliki dio centralnog i zapadnog Japana jakom kišom i snažnim vjetrovima.

Vlasti su izdale upozorenja za poplave i klizišta, a formirala su se i tornada.

Lokalne vlasti su saopštile da su postavile centre za evakuaciju u sigurnim zgradama i na uzvišicama za stanovnike širom 11 prefektura u kojima su objavljena upozorenja.

Pored ometanja letova, opasna kiša i vjetar doveli su do zatvaranja pojedinih puteva i obustave željezničkih usluga.

Oluja dolazi nekoliko dana nakon što je tajfun “Kanun” pogodio Japan tokom vrhunca praznika Obon, kada se mnoge fabrike zatvaraju, a stanovnici gradova vraćaju u svoje rodne gradove i sela.

Očekuje se da će u naredna 24 časa u centralnom regionu Tokai pasti oko 350 milimetara kiše, što je skoro tri puta više od prosječnih padavina u avgustu.

Na televizijskim snimcima prikazane su nabujale rijeke, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh