Politika

Senat odbacio Sandersov prijedlog o “zamrzavanju” vojne pomoći Izraelu

Senat SAD nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu

Bernie Sanders - Thebosniatimes.ba

Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne dostavi izveštaj o tome da li je Izrael kršio ljudska prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podneo Berni Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj predlog, prenosi agencija Rojters.

“Moramo obezbediti da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima”, istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspeha Senata da razmotri mere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.

Sandersova rezolucija je podneta na osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži Stejt departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć.

Da je rezolucija usvojena, to bi zahtevalo da Stejt department podnese izveštaj Kongresu u roku od 30 dana.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara za vojnu pomoć svake godine, uključujući borbene avione i bombe koje bi mogle da unište tunele Hamasa, dok je Bajden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Tel Avivu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh