Zdravlje

Stalno ste umorni, a osjećate i potištenost? Provjerite da li vam nedostaje ovog vitamina

Moguća je i pojava zaboravnosti, ali i potištenost, koja je definitivno jedan od simptoma iako liječnici ne znaju sa sigurnošću zašto, ali smatraju da bi odgovor mogao biti povezan s lučenjem serotonina i dopamina.

Umor - Ilustracija/Web-tribune.com

Umor i zamor mišića jedan je od prvih znakova nedostatka vitamina B12 budući da taj vitamin pomaže crvenim krvnim zrncima u prijenosu kisika u organe.

Studija rađena u Turskoj uspoređivala je razine vitamina B12 u organizmu pacijenata koji su tražili pretrage zbog vrtoglavice s onima kod zdravih dobrovoljaca, piše 24sata.hr.

Rezultati su pokazali da su pacijenti s vrtoglavicom imali 40 posto manje vitamina B12 u odnosu na zdrave dobrovoljce. Moguća je i pojava zaboravnosti, ali i potištenost, koja je definitivno jedan od simptoma iako liječnici ne znaju sa sigurnošću zašto, ali smatraju da bi odgovor mogao biti povezan s kemijom mozga i lučenjem serotonina i dopamina.

Moguća je i žućkasta boja kože te gladak i crven jezik. Namirnice bogate vitaminom B12 su tuna, losos i jaja. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh