Zdravlje

Kako prestati grickati nokte

Imajte na umu da je za odvikavanje potrebno vrijeme.

Grickanje noktiju - Zenstvena.com

Grickanje noktiju uobičajena je navika koja može imati negativne posljedice za vaše fizičko i psihičko zdravlje. Ono često može biti odgovor na stres, anksioznost ili dosadu. Identificiranje okidača koji dovode do ove navike ključno je za pronalaženje alternativnih mehanizama suočavanja što možete otkriti vođenjem dnevnika, piše avaz.

Ova navika može dovesti do neravnih i nazubljenih rubova nokta, povećavajući rizik od infekcija i urastanja noktiju. Redovno podrezujte i održavajte nokte. Uredni i njegovani nokti mogu smanjiti vaše iskušenje da ih grickate.

Na nokte nanesite specijalizirani lak za nokte gorkog okusa. Neugodan okus može djelovati kao sredstvo odvraćanja i s vremenom pomoći u prekidu navike.

S obzirom da može biti odgovor na stres, uhvatite se aktivnosti koje vam odgovaraju, poput dubokog disanja, vježbanja ili nekog drugog hobija. Imajte na umu da je za odvikavanje od navike potrebno vrijeme i da se može dogoditi recidiv.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh