Zdravlje

OVA HRANA JE “SMRT” ZA ŽELUDAC: Ako ste odmah poslije jela NADUTI, to je CRVENI ALARM

Svaki organizam je individualna stvar, tako da jedna namirnica ne izaziva nadutost i probleme sa varenjem kod svih ljudi.

Želudac - Profimedia

Nadutost je jako neprijatan osjećaj natečenosti želuca koji možete izbjeći izbacivanjem određenih namirnica iz ishrane.

Želudac je organ koji je kod mnogih osoba izuzetno osjetljiv. Kako se često na njegovo stanje nadovezuju nezdrave životne navike i stres, sve češće imamo i složeniju kombinaciju koja rezultira lošim varenjem, nadutošću, gasovima i mučninom – nervozna crijeva.

Mlijeko i mliječni proizvodi mogu različito da djeluju na želudac

Mleijko i mliječni proizvodi se zbog laktoze teže vare, a sa godinama života se to samo intenzivira. Na primer, deca imaju sposobnost da mleko svare bolje, ali starijim osobama čaša mleka može veoma teško da „padne“ ako je popiju za doručak ili neposredno pred spavanje. Takođe, kombinovanje sa nekim drugim namirnicama može da izazove nadutost, grčeve i gorušicu.

Isto važi za sireve, posebno punomasne. Ako vam prijaju nemasni sirevi, mogu da budu dobar izbor za doručak, ali ne u velikim količinama. Iako najveći broj ljudi pije jogurt kao deo prvog obroka, jutarnjeg, nutricionisti kažu da je čaša jogurta za naš digestivni sistem zapravo najkorisnija kao večernji obrok, ali najmanje dva sata prije odlaska u krevet.

Kafa: uticaj i na mozak i na organe za varenje

Navika, ritual, sredstvo za budnost i protiv glavobolje – kafa je sve to za veliki broj ljudi. Namirnica bez koje mnogi ne mogu ni da zamisle da započnu dan, prema studijama, povećava našu toleranciju na kofein. Stručnjaci kažu da kada se probudimo naše tijelo proizvodi kortizol, a samim tim kafa može da poremeti taj proces.

Koliko kafe je optimalno unijeti dnevno, takođe je predmet brojnih studija. Neki ljekari čak savjetuju od šest do osam, ali u zavisnosti od vrste kafe. Drugi će vam ipak reći da osluškujete svoje tijelo i svoje navike.

Pasulj je težak za varenje, ali ne svaki

Pasulj sadrži veliku količinu vlakana i spada u namirnice koje često izazivaju nadimanje, grčeve i mučninu. Ako se kao obrok konzumira kasno uveče, može ozbiljno i da pojača budnost i poremeti efektivan san. Međutim, neke vrste poput azuki pasulja su preporučljive namirnice sa drugačijim nutritivnim sastavom od onog na koji smo tradicionalno navikli, pa nije loše ni eksperimentisati.

Šta raditi sa mesom da nam ne bi „palo“ teško

Meso je odličan izvor mnogih hranljivih materija među kojima prednjače proteini i vitamini B grupe. Međutim, crveno meso sadrži sastojke koji su opterećujući za digestivni sistem, što zavisi prvenstveno od načina pripreme. Ukoliko jedemo prženo ili pohovano meso, i za one koji imaju zdrav želudac mogući su veliki problemi. Takođe, nadutost i grčevi česti su ako meso konzumiramo u večernjim časovima.

Pirinač – zdrava hrana, ali ne uvijek i ne svaki

Bijeli pirinač sadrži složene ugljene hidrate koji se sporo i teško vare. Istina, ima visok sadržaj energije i održava osjećaj sitosti, ali njega takođe ne treba konzumirati pred spavanje, bez obzira o kojoj kuhinji je riječ kojima je potrebno dosta vremena da se svare. Nutricionisti kažu da je ručak najoptimalniji obrok za konzumiranje pirinča, bilo da nam je izbor beli ili integralni.

Koristan „trik“ za pripremu svih vrsta pirinča je potapanje u vodu nekoliko sati prije kuhanja, kao i obavezno ispiranje „prvog ključa“. Tako će se eliminisati jedinjenja koja se teško vare iz ljuske.

I neke vrste voća mogu da opterete želudac

Mnogi ljudi u ovsenu kašu za doručak dodaju banane, misleći da će tako dobiti dodatnu količinu energije. Mađutim, banane na prazan stomak mogu da učine da se, kontra očekivanjima, osjećamo umorno jer ćemo ih teže svariti. Kod osoba sa nervoznim crijevima banane kao prvi obrok mogu da izazovu burnu reakciju u vidu dijareje.

Citrusi su takođe iritantni za osobe sa stomačnim problemima i osetljivim želucem, posebno ako prije doručka popijemo cijeđeni sok od pomorandže ili limunadu. Oni doslovno mogu da „ostružu“ sluzokožu želuca, izazovu mučninu i gorušicu, piše Eklinika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh