Hrana i piće

MIT O DORUČKU KOJI SVI OBOŽAVAJU: Mislite da je zdrav, a zapravo vas goji

Postoje određeni obroci koji su navodno zdravi, ali zapravo sadrže mnogo skrivenih zasićenih masti i šećera, što dovodi do povećanja tjelesne težine.

Kuhinja - Tuzlanski.ba

Jedan od njih je, kako navode stručnjaci, doručak koji je mnogima omiljeni, a riječ je o jogurtu u kombinaciji sa bobičastim voćem, granolom i medom. Ovaj obrok je, objašnjavaju, pun šećera.

Osim što je pun šećera, jogurt u ovoj kombinaciji nije ni zasitna hrana. Zbog toga se često dešava da stomak odreaguje nakon ovakvog doručka, zbog toga što skok glukoze neizbježno dovodi do pada šećera, izazivajući osjećaj letargije i žudnju za još šećera.

Malo je vjerovatno da će vas ovakav doručak držati sitim do ručka, zbog čega je veća vjerovatnoća da ćete grickati tokom dana i unositi nepotrebne kalorije.

Umjesto ovakvog doručka, dijetetičari savjetuju da je bolje odlučiti se za nezaslađene punomasne jogurte ili jogurt od badema.

Oni se mogu preliti svježim voćem i posuti domaćom granolom, a stručnjaci predlažu i dodavanje čia sjemenki, za dodatni unos vlakana.

Pločice od granola takođe se, kako navode, na prvi pogled čine kao zdrave, ali su često pune šećera.

“Imaju komadiće voća, orašastih plodova, ovasa i možda čak i malo tamne čokolade”, počeo je dijetetičar, pa objasnio:

“Ali kada pogledate njihove etikete da biste pročitali listu sastojaka, brzo ćete shvatiti da mnoge od njih sadrže kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja.”

Prema riječima stručnjaka, visokofruktozni kukuruzni sirup, kao i svi dodati šećeri, može doprinijeti povećanju tjelesne težine, dijabetesu tipa 2, metaboličkom sindromu i srčanim oboljenjima, ako se konzumira svakodnevno.

Najsigurnija opcija za pločice od granola su one sa vrlo jednostavnom listom sastojaka, poput nezaslađenog sušenog voća, jaja, cijelih orašastih plodova, urmi, cijelih sjemenki i kokosovog ulja, prenosi Lepa i srećna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh