Ukoliko u vašoj porodici postoji historija srčanih oboljenja, ključno je redovno provjeravati nivoe holesterola jednostavnom krvnom pretragom.
“Bitno je znati da idealan nivo lošeg holesterola ovisi o vašem riziku od srčanih bolesti, a ne samo o onome što se smatra normalnim”, ističe dr. Robert Todd Hurst.
Dr. Hurst kako je nivo lošeg holesterola kod većine ljudi genetski uvjetovana, što znači da promjena životnih navika ponekad nije dovoljna. Zbog toga je ključan razgovor s kardiologom o najboljem načinu kontrole, a uz to ishrana ostaje moćan alat za očuvanje zdravlja srca.
Stručnjaci ističu da je najvažnije ograničiti unos zasićenih masti i trans masti.
“Treba pripaziti na pretjeranu konzumaciju alkohola i proizvoda s mnogo dodatnog šećera, jer i oni mogu povisiti loš holesterol”, tvrdi dr. Hurst.
Osim izbjegavanja štetnih namirnica, bitno je uvrstiti one koje pomažu, a među njima se izdvaja zob, orašasti plodovi i grah.
Ukoliko dan započinjete zdjelicom zobenih pahuljica, već ste na dobrom putu. Ljekari ističu zob kao pogodnu namirnicu za snižavanje holesterola zbog visokog udjela vlakana. Topiva vlakna iz zobi u tankom crijevu stvaraju gel koji sprječava reapsorpciju holesterola I uklanja ga iz krvotoka. Uz to, spora probava vlakana sprječava nagle skokove šećera u krvi.
Za zdravu užinu, kardiolozi savjetuju šaku neslanih orašastih plodova. Dr. Hurst posebno izdvaja bademe i orahe kao izuzetno korisne. Bogati su mononezasićenim i polinezasićenim mastima koji su pogodno za srce.
Kada je riječ o izvorima proteina, dr. Akhabue savjetuje da se konzumira grah. Poput zobi, grah je prepun vlakana koja su ključna za zdravlje srca, za razliku od životinjskih proteina koji ih ne sadrže.
Ukoliko se dosljedno pridržavate ishrane koja uključuje zob, orašaste plodove i grah, vidljivu razliku u nivoima holesterola možete očekivati a oko tri mjeseca.
“U slučajevima kada je potrebna i terapija lijekovima, loš holesterol može se značajno smanjiti već unutar nekoliko sedmica”, tvrdi dr. Hurst, prenosi Klix.