BIZnews

Mato Janjić se vratio iz Austrije i pokrenuo uzgoj mliječnih goveda

Na savremenoj farmi ne koristi sijeno u ishrani krava, a postiže visoku mliječnost i kvalitet mlijeka.

Goveda - Facebook/Mato Janjić

U rodni Jenjić, pored Orašja, vratio se inženjer Mato Janjić, dok su njegovi roditelji ostali u Austriji, izvještava Posavina. Djetinjstvo i školovanje je proveo u ovoj zemlji, i dospio do mjesta direktora u kompaniji Genetic Austria.

Prošle godine se vratio, jer želi znanje prenijeti rodnom kraju. Oduvijek se želio baviti govedarstvom, a vidio je mnogo više mogućnosti za razvoj mljekarske proizvodnje upravo ovdje nego u Europskoj uniji, piše Agroklub.

Inovatinvni sistem ishrane bez sijena

“Na farmi sada trenutačno imam 52 krave, što uključuje junice i telad, od kojih su 34 krave na muži. Roditelji su u početku negodovali, no sada su se već pomirili s mojom odlukom”, kaže Mato.

Savremena farma se odlikuje inovativnim sistemom hranjenja kojeg je sam sastavio na osnovu poznavanja genetike. Zbog toga krave dnevno daju i do 1.000 l mlijeka. Specifičnost je što u ishrani grla ne koristi sijeno, što rezultira veoma kvalitetnim mlijekom.

Neke krave daju i do 60 litara mlijeka

Prosjek mliječnosti po životinji je 30 l, a neke daju i do 60 l. Ovaj stručnjak objašnjava da krave žele konstantnu ishranu i ne žele promjene. Problem kod sijena je taj što farmeri na raspolaganju imaju različite kvalitete.

“Kod mene se obrok bazira na 30 kg kukuruzne silaže, 10,3 kg koncentrata, 1,30 slame plus premiks, kvasac, kiselina, to je još dodatno pola kilograma.”

Kako izabrati koncentrat za muzne krave?

Otkrio je da ima jednog pomoćnika, a mještani priskoče u pomoć kada je to potrebno. Za sada je zadovoljan i planira poslije šest ili sedam godina proširiti farmu na dvostruko veći kapacitet, na 120 krava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh