Svaštara

Šta ne treba da jedete kad ste prehlađeni

Tokom prehlade preporučljivo je izbjegavati određene namirnice koje bi mogle da pogoršaju simptome ili negativno utiču na imunološki sistem.

Prehlada - Ilustracija/Vecernji.hr

Evo nekoliko primjera:

1. Mlječni proizvodi
Mogu povećati proizvodnju sluzi zbog prisutnosti proteina zvanih kazeini koji izazivaju oslobađanje histamina. Kada se ti proteini svare, mogu izazvati povećanu proizvodnju sluzi u disajnim putevima. čineći sluz gušćom i težom za čišćenje.

Međutim, ne reaguju svi ljudi na isti način i zato ne iskuse svi povećanu proizvodnju sluzi nakon konzumiranja mlječnih proizvoda.

Osjetljivost na mlječne proizvode razlikuje se od osobe do osobe.

2. Vruća ili začinjena hrana
Može iritirati već upaljeno grlo i pogoršati grlobolju.

3. Alkohol
Može da dehidrira tijelo i oslabi imunološki sistem, usporavajući oporavak.

4. Slatka hrana
Šećer može da oslabiti vaš imunološki odgovor i da hraniti štetne bakterije u vašem tijelu.

5. Pržena i masna hrana
Može da bude teška za varenje probavu i da uspori proces ozdravljenja.

6. Kafa
Pretjerana konzumacija kofeina može da poveća tjeskobu, dehidraciju i da ometa san, što je važno za oporavak.

Važno je napomenuti da svaka osoba može drugačije da reaguje na ove namirnice tokom upale. Neki mogu da ih dobro podnose, dok drugi mogu primijetiti pogoršanje simptoma, piše Novi list,piše N1

Uopšteno, preporučljivo je imati uravnoteženu prehranu, bogatu voćem, povrćem, nemasnim bjelančevinama i tečnošću kako biste pospješili izlječenje i opšte dobro stanje tokom prehlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh