Svaštara

Istraživanje otkrilo da miris ženskih suza znatno smanjuje agresivnost kod muškaraca

Jedno neobično istraživanje pokazalo je da miris ženskih suza smanjuje agresivnost kod muškaraca za 44 posto.

Mobitel - Shutterstock

U istraživanju koje je osmišljeno tako da izazove reakciju, otkriveno je da ženske suze sadrže hemikalije koje značajno smanjuju agresivnost kod muškaraca.

Utvrđeno je da su muškarci koji su mirisali suze bili 44 posto manje agresivni kada su igrali igrice koje su osmišljene da izazovu odgovor. Studija objavljena u PLOS Biology, navodi da postoji odgovarajuće smanjenje aktivnosti mozga u područjima koja su povezana s agresivnošću kada su prisutne suze.

“Smanjenje agresivnosti bilo nam je impresivno, čini se stvarnim. Šta god je u suzama zapravo smanjuje agresiju”, rekao je Noam Sobel, profesor neurobiologije na Weizmann Institutu za nauku, koji je ovo istraživanje vodio zajedno s ljekarom Shanijem Agronom.

U igru je uveden agresivan odgovor jer su muškarci bili navedeni da povjeruju da ih žena vara i da bi se mogli osvetiti, a korištenjem magnetne rezonance pokazalo je da je prefrontalni korteks koji je povezan s dijelom mozga koji utječe na agresivnost bio značajno smireniji kod onih ispitanika koji su mirisali ženske suze.

Prethodno je poznato da se agresivnost mužjaka kod glodavaca smanjuje kada namirišu ženske suze zbog socijalne signalizacije.

Profesor Sobel vjeruje da hemikalije vjerovatno neće imati velik utjecaj na društvenu interakciju između odraslih, ali su suze možda evoluirale kako bi zaštitile bebe. Autori dodaju da su slično ponašanje otkrili i kod miševa što je u suprotnosti s idejom da su emocionalne suze jedinstveno ljudske. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh