Svaštara

MOŽE SE JESTI U SVAKO DOBA DANA: MALO JE TAKO ZDRAVIH JELA POPUT OVOG

Pura ili palenta je jednostavna za pripremu a toliko zdrava. Možete je spremačiti za večeru ali i doručak.

Pura - Aura.ba

Činjenica da palenta ne sadrži gluten i da se može konzumirati u svako doba dana i da je mogu jesti svi bez obzira na starost, govori mnogo o ovom jelu.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Pura ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad crijeva, prenosi Faktor.

Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utječe i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

Recept za puru

U šerpu sipajte tri šolje vode i kašičicu soli. Kada voda provri polako dodajite palentu, neprestano miješajući. U roku od 10 sekundi palenta će da se pretvori u kašu. U gotovu palentu možete dodati par kapi maslinovog ulja ili maslac. Izmješajte sve pa u palentu po potrebi dodajte sir, jogurt.

Ukoliko ste na dijeti, preporuka je da je jedete samo sa jogurtom ili kefirom i to dva sata prije spavanja. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh