Svaštara

7 grešaka zbog kojih klima-uređaji ne rade kako treba

Kako bi vas maksimalno služili i optimalno vas hladili, klima-uređaji se moraju održavati i zbog toga moramo paziti na određena pravila u njihovom radu.

klima- ilustracija

Izbjegavajte sljedećih sedam grešaka kako bi klima mogla da vas rashladi onako kako treba.

1. Ne mijenjate ili ne čistite filtere na klima-uređaju

Filtere na klima-uređaju trebalo bi mijenjati ili čistiti jednom godišnje. Zbog neočišćenih filtera vazduh će slabije cirkulisati, a klima-uređaj može i da se pokvari. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratiće i vijek trajanja uređaja.

2. Ne radite godišnji servis klima-uređaja

Jednom godišnje očistite klima-uređaj. Taj posao možete obaviti sami pomoću video-uputstva koji ćete pronaći na internetu ili još bolje, pozovite profesionalce. Godišnje održavanje klima-uređaja potrebno je kako bi sastav za rashlađivanje radio maksimalno efikasno.

3. Nemate podesivi termostat

Ako imate klimu s podesivim termostatom, ona će se automatski regulisati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stepeni niža od one spoljne. Tako će vam računi za struju biti manji jer će se trošiti manje električne energije. Takođe, ukoliko ostavite klima-uređaj uključen i kada niste kod kuće, uvijek ostavite da klima radi na par stepeni više nego kada ste kod kuće.

4. Postavljate termostat na prenisku temperaturu

Istraživanja su pokazala da je ljudsko tijelo sposobno da se prilagodi visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, u roku od jedne ili dvije sedmice. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima-uređaj držite na višoj temperaturi i da ćete rjeđim korištenjem klime doprinijeti i očuvanju okoline, period prilagođavanja se i te kako isplati.

Zato će biti optimalno ako klima-uređaj, kada je napolju više od 30 stepeni Celzijevih, radi na 26 ili više stepeni.

5. Ne koristite ventilator

Bilo kakav ventilator pomoći će da vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom bude prijatniji. Ako imate ventilator, klima-uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na ventilatoru tokom leta okreću suprotno od smjera kazaljke na satu jer će tako vazduh bolje cirkulisati.

6. Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni

Ako svjetlost s lampe veći dio dana udara u termostat, to može da poremeti očitavanje termostata i uzrokuje da klima-uređaj ne radi maksimalno dobro, čak i ako vam je u prostoriji prijatno. Naročito ako niste tu tokom dana, možda nećete primjetiti da se klima previše napreže kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca namještajem ili zavjesama takođe ograničava cirkulaciju vazduha. Zato pazite da ventilacijska krilca ničim ne budu blokirana.

7. Ne spuštate roletne i ne navlačite zavjese

Sunčeva svjetlost je neprijatelj vašeg klima-uređaja. Ako spustite roletne i/ili navučete zavjese kako biste spriječili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, takođe ćete zaštiti sobu od sunčeve toplote. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh