Svaštara

Najgora večernja navika zbog koje se cijeli sljedeći dan osjećate umorno

Izreka „doručak kao kralj, ručak kao princ i večera kao siromah“ zapravo je zasnovana na biologiji

Umor - Ilustracija/Web-tribune.com

Ako do podneva primijetite da zijevate više nego što biste željeli i da ne možete da se koncentrirate jer već želite da spavate, to može biti posljedica jedne loše navike.

Nivo energije

Uostalom, prema riječima ljekara, nivo energije tokom dana nije toliko vezan za ono što pijete ili jedete, već za određene rituale kojih se morate osloboditi.

Najgora navika može da vas iznenadi. Prema riječima doktorice Meri Valvano, to je obilna večera na kraju dana.

– Izreka „doručak kao kralj, ručak kao princ i večera kao siromah“ zapravo je zasnovana na biologiji. Naše tjelesne ćelije različito vare hranu u zavisnosti od doba dana. Jedenje iste hrane u 8 i 18 sati utječe na sposobnost tijela da je koristi za energiju na različite načine – objašnjava dr. Valvano.

Ona je objasnila da kasno jedenje, posebno veoma kasno uvečer, može smanjiti nivo šećera u krvi i sposobnost da se dobije optimalna energija iz hrane sljedećeg dana. Ali, ako jedete više na početku dana nego na kraju, otkrit ćete da možete imati mnogo više energije tokom dana.

Drugi razlog zašto je obilan obrok noću toliko štetan za nivoe energije je taj što remeti prirodni cirkadijalni ritam našeg tijela. Ometa kvalitetan san.
Druge loše navike

Ostale loše navike kojih se treba osloboditi:

Ako koristite energetska pića, ona također ne podižu, već troše energiju. Istraživanja pokazuju da mogu ugroziti zdravlje srca i mozga, izazvati upalu, povećati krvni pritisak i još mnogo toga.

Sjedeći način života i ishrana bogata šećerom i prerađenom hranom.

Konačno, hronični stres je glavni uzrok niskog nivoa energije, jer je umor poznata nuspojava stresa i emocionalne iscrpljenosti. prenosi avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh