Svaštara

Čime oprati veš kada ponestane praška

Ako slučajno shvatite u posljednjem trenutku da vam je ponestalo praška iza veš ili deterdženta, nemojte paničiti.

Veš mašina - Pexels/RODNAE Productions

Možete se poslužiti nekim od ovih SOS trikova za efikasno pranje.

Mješavina sode bikarbone i sirćeta

Ovaj spoj često se preporučuje za čišćenje i pranje mnogih površina u domaćinstvu, i to ne bez razloga. Mješavina sode bikarbone i alkoholnog sirćeta vrlo je efikasna i znatno bezbjednija varijanta od teških hemikalija za održavanje higijene. Potrebno je samo da sipate pola šolje sode bikarbone prije pranja, a zatim kad pokrenete ciklus za ispiranje sipate pola šolje sirćeta, čime dobijate i prirodni omekšivač.

Mješavina sode bikarbone i limunovog soka

Ako nemate alkoholno sirće, ali imate limun u kući – nemate problem. Postupite sa limunovim sokom isto kao u prethodnom slučaju, s tim što možete najprije utrljati malo limuna po tvrdokornim flekama za još bolji rezultat i temeljnije pranje.

Tečnost za pranje sudova

Deterdženti za sudove mogu da se koriste za pranje veša koji ne zahtijeva neku posebnu njegu, poput obojenog. Da biste izbjegli previše pene i mjehurića u mašini, sipajte deterdžent pomiješan s malo vode u bocu s prskalicom, pa poprskajte veš u bubnju. Ne treba vam čak ni velika količina – dovoljno je manje od čepa. Da biste bili sigurni da će se dobro isprati, sipajte sirće pred ciklus za ispiranje.

Šampon

Isto kao i tečnosti za pranje posuđa, šampon je efikasan u pranju šarenog veša, ali takođe je važno voditi računa na činjenicu da on previše pjeni. Zato sipajte vrlo malu količinu i obavezno dodajte alkoholno sirće kao prirodni omekšivač i dodatnu pomoć pri ispiranju, piše Glossy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh