Svaštara

Nered u kući može biti odraz nereda u životu: 7 malih trikova uz koje će vaš dom uvijek biti uredan

Čišćenje kuće može biti jako dosadno i stresno posebno kada smo zaposleni na puno radno vrijeme i ne stižemo završiti sve obaveze.

Čišćenje - Shutterstock

Neki stručnjaci ističu da od toga koliko je uredan naš dome može zavisiti naše mentalno zdravlje te da nered u kući može biti pokazatelj nereda u životu. Da biste to izbjegli i učinili svoj dom uvijek urednim i čistim stvorite sebi nekoliko efikasnih svakodnevnih navika.

1. Očistite radnu površinu; Iako vam se možda čini logičnije da radnu površinu očistite uveče kada završite sav posao, ako steknete naviku da to radite ujutro prije nego što počnete da radite u vama će se probuditi radni duh.

2. Očistite kuhinju prije spavanja; Nema ništa gore nego kad ustanete ujutro i u sudoperu vas čeka gomila prljavog suđa. Ako steknete naviku da suđe perete prije nego što odete na spavanje i očistite kuhiju, ujutro kada ustanete imaćete više vremena da se spremite za posao ili da popijete šoljicu kafe bez žurbe.

3. Perite suđe dok pripremate hranu; Dok kuvamo ručak ili večeru uvijek možemo usput oprati suđe. Kako koji sud zaprljate odmah ga i operite ili perite suđe dok čekate na primjer da vam prokuva voda ili da se zagrije pećnica.

4. Čišćenje kupatila; Dok perete zube naveče prije spavanja ne morate stajati besposleno pred ogledalom. Iskoristite to da obrišete ogledalo ili umivaonik. Takođe, dok perete zube možete posložiti kozmetiku na kupatilskoj polici ili izbaciti smeće.

5. Nabavite nekoliko kutija za odlaganje; Svaka sitnica treba da ima svoje mjesto, zato je uvijek dobro imati nekoliko kutija ili korpi za odlaganje kako stvari ne bi bile razbacane svuda po kuću.
6. Redovno provjetravajte; Bez obzira koliko je vaš dom uredan ako je miris u njemu neugodan to može pokvariti cijeli utisak.

Zato je jako važno svakodnevno provjetravati svaku prostoriju u kući, posebno onu u kojoj se kuva.
7. Ne zatrpavajte prozorske daske; Na prozorskoj dasci bi trebale da se nađu stvari koje se lako i brzo mogu očistiti. Isto pravilo vrijedi i za sve horizontalne površine u domu koje ne biste trebali zatrpavati nepotrebnim glupostima,piše Infpult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh