Svijet

Zašto se mreža tunela pokazala efikasnom u sukobima u Gazi?

Defanzivni pristup rezultat je spajanja tri stavke: mreže složenih tunela, spremnosti svakog borca ​​i opreme koja osigurava neutralizaciju protivničke nadmoći.

Vojni i strateški stručnjak, generalmajor Fayez al-Duwairi, rekao je da je efikasnost mreže tunela u sukobima u Pojasu Gaze rezultat odbrambenog pristupa koji su razvile Brigade al-Qassam – vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas) – s ciljem suprotstavljanja okupatorskim snagama i osiguravanja neutralizacije njihove nadmoći.

U analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je istakao da je defanzivni pristup rezultat spajanja tri stavke: mreže složenih tunela, spremnosti svakog borca ​​i opreme koja osigurava neutralizaciju protivničke nadmoći.

Kada je riječ o mreži tunela, rekao je da se u početku govorilo o tome da je njena dužina 500-570 kilometara, a prema novim zapadnim izvještajima ona je 560-720 kilometara. Također, ti izvještaji otkrivaju prisustvo 5.700 tunelskih otvora.

Naglasio je da je tunelska mreža izgrađena na način da „otkrivanje jednog njenog dijela ne dovodi do otkrivanja cjeline“.

„Zbog toga se pojavilo mnoštvo tunelskih slojeva na dubini 30, 60 i 80 metara kao i mnoštvo njihovih vrsta – strateških, skladišnih, ofanzivnih i odbrambenih“, rekao je Al-Duwairi.

Hamas uložio velika sredstva u tunele
Druga stavka defanzivnog pristupa – prema Al-Duwairiju – ogleda se u fizičkoj, profesionalnoj i ideološkoj spremnosti svakog borca te njegovim vještinama: sposobnosti da izdrži u slučaju nedostatka kiseonika, u potpunom mraku i odsustvu sunčeve svjetlosti, pored toga što je u konstantnom stanju polubudnosti.

Treća stavka je vojna oprema koja treba neutralizirati nadmoć okupacije u sukobu, jer Brigade al-Qassam ne mogu voditi konvencionalnu bitku s okupatorom, koji je na sjever Pojasa Gaze ušao sa tri vojne divizije, kaže Al-Duwairi.

Dodaje da je otpor morao da pronađe odgovarajuće oružje s kojim će se suprotstaviti okupatoru, pa se upustio u napad iz neposredne blizine (130 metara) kako bi neutralisao tu nadmoć.

Prije nekoliko dana američke novine The New York Times objavile su da je okupatorska vojska iznenađena dužinom, dubinom i kvalitetom mreže tunela ispod Pojasa Gaze. U novinskom izvještaju navodi se da ovi tuneli predstavljaju podzemnu noćnu moru za izraelsku vojsku i suštinu Hamasove sposobnosti da preživi.

Kako u izvještaju stoji, Hamas je uložio velika sredstva u tunele jer nema resurse potrebne za borbu protiv izraelske vojske u konvencionalnom ratu. Koristi ih kao vojne baze i oslanja se na njih da premješta svoje snage u tajnosti, kao i da zaštiti svoje vrhovne vođe, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh