Svijet

Putin povećao oružane snage za 170.000 vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naložio vojsci da poveća broj vojnika za gotovo 170.000 na ukupno 1,32 miliona, dok ruski rat u Ukrajini traje već 22 mjeseca.

Vladimir Putin - bhrt

Putinov dekret, koji je Kremlj objavio u petak, odmah je stupio na snagu. Njime će ukupan broj ruskog vojnog osoblja biti povećan na oko 2,2 miliona, među kojima je 1,32 miliona vojnika.

Riječ je o drugoj slično ekspanziji ruske vojske od 2018. godine. Putin je u avgustu prošle godine naložio da se vojne snage povećaju za 137.000 pripadnika.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da dekret ne znači “značajno povećanje obavezne regrutacije” već da će se to dogoditi postepeno, regrutovanjem većeg broja dobrovoljaca. Ministarstvo je kao razloge za povećanje broja vojnika navelo “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, kako Kremlj zove invaziju na susjednu zemlju, i širenje NATO-a.

“Zajedničke oružane snage NATO-a gomilaju se blizu ruskih granica i raspoređuju se dodatni protivvazdušni sistemi i oružje. Povećava se potencijal taktičkih nuklearnih snaga NATO-a”, saopšteno je iz Ministarstva.

Također je poručeno da je povećanje broja vojnika adekvatan odgovor na “agresivne aktivnosti NATO bloka”.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, trenutno zamjenik predsjedavajućeg ruskog Savjeta za bezbjednost, rekao je u petak da je više od 452.000 ljudi regrutovano pod ugovorom sa ruskom vojskom od 1. januara do 1. decembra 2023. godine, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh