Svijet

Više od 1.000 zvaničnika USAID-a zatražilo prekid vatre u Gazi

Više od 1.000 zvaničnika Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisalo je otvoreno pismo u kojem se traži od administracije predsjednika Džoa Bajdena da pozove na hitan prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u pismo.

Tanjug

Pismo je najnoviji znak zabrinutosti u američkoj vladi zbog nepokolebljive podrške koju predsjednik Džo Bajden pruža Izraelu u njegovom odgovoru na napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca, uglavnom civila.

Vašington je odbacio pozive arpaskih, palestinskih i lidera drugih zemalja da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi napad na Pojas Gaze, koji kontroliše Hamas. U napadima je ubijeno više od 11.000 Palestinaca, među kojima 4.500 djece, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

“Kao profesionalci za razvoj, javno zdravlje i humanitarnu pomoć, uznemireni smo i obeshrabreni zbog brojnih kršenja međunarodnog prava – zakona čiji cilj je da se zaštite civili, zdravstveno osoblje i medijski radnici, kao i škole, bolnice i bogomolje”, navodi se u pismu.

“Vjerujemo da se dalji katastrofalni gubitak ljudskih života može samo izbjeći ako američka vlada pozove na hitan prekid vatre u Gazi”.

Pismo, datirano 2. novembra, do sada je potpisalo 1.029 zaposlenih u američkoj agenciji za pomoć. Imena potpisnika su skrivena, ali su pismo potpisali zvaničnici u mnogim biroima USAID-a u Vašingtonu, kao i oni koji se nalaze u inostranstvu.

“Cijenimo tekući dijalog sa našim posvećenim službenicima i partnerima, i pozivamo naš tim da podjeli svoje stavove sa liderstvom”, navela je u odgovoru za komentar portparolka USAID-a Džesika Dženings.

Otvoreno pismo je upućeno u trenutku kada se u Americi i drugim zemljama održavaju protesti na kojima se traži prekid vatre, dok raste zabrinutost među zvaničnicima zbog američkog odgovora na bliskoistočnu krizu. Jedan zvaničnik Stejt departmenta već je podnio ostavku, zato što se protivio daljim isporukama oružja Izraelu.

Više od 500 ljudi koji su radili na Bajdenovoj predizbornoj kampanji 2020. godine, objavilo je u četvrtak pismo u kojem od predsjednika traže da podrži hitan prekid vatre. Grupa zaposlenih u Kongresu u srijedu je održala bdjenje, sa kojeg je upućen isti poziv, pokazuju snimci na društvenim mrežama.

Jedan izvor agencije Rojters prenio je da postoji “veliko nezadovoljstvo” posle napada 7. oktobra zbog načina na koji je administracija, kako se smatra, dala odriješene ruke Izraelu, što mu je omogućilo da izvede vojnu ofanzivu u Gazi.

Prema tvrdnjama izvora, postoje najmanje četiri depeše upućene kroz interni kanal Stejt departmenta, koji diplomatama omogućava da anonimno prenesu svoju zabrinutost državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Stejt department ne potvrđuje postojanje takvih dokumenata.

Sekretarijat je proteklog mjeseca održao više diskusija, uključujući i u američkim misijama na Bliskom istoku, navela su za Rojters dva izvora koja su prisustvovala sastancima.

Zamjenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je u četvrtak da Blinken i drugi lideri smatraju da je važno da “direktno komuniciraju sa zaposlenima”, što je aluzija na diskusije koje su održane sa zabrinutim službenicima.

“Takođe prepoznajemo da je ovo težak period za naše zaposlene. Osigurali smo da naše misije širom svijeta, naročito one koje možda više obraćaju pažnju na ono što se događa na Bliskom istoku, imaju pristup tim resursima i mogu da razgovaraju sa liderima ne samo o onome šta se događa u regionu, već i o načinima na koji ova agencija može da nastavi da im pomaže”, rekao je Patel.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh