Svijet

Izrael proširio planirane evakuacije na sjeveru uslijed eskalacije sukoba s Hezbolahom

Hezbolah i Izrael sve učestalije razmjenjuju vatru na granici otkad je palestinska grupa Hamas izvela smrtonosni i šokantni napad na Izrael 7. listopada

Izrael je proširio planirane evakuacije na sjevernoj bojišnici s Libanonom u nedjelju kako su se sukobi s libanonskom islamističkom skupinom Hezbolah intenzivirali otkad je prije više od dva tjedna izbio rat u Gazi.

Nakon prošlotjedne odluke o preseljenju stanovnika iz 28 pograničnih sela i obližnjeg grada Kiriat Shmona, ministarstvo obrane reklo je da na popis dodaje 14 zajednica.

Hezbolah i Izrael sve učestalije razmjenjuju vatru na granici otkad je palestinska grupa Hamas izvela smrtonosni i šokantni napad na Izrael 7. listopada, dok je Izrael odgovorio s intenzivnim zračnim napadima na Gazu.

Hezbolah je u nedjelju objavio smrti šest boraca, sada ukupno 26 od 7. listopada, u najgoroj eskalaciji nasilja duž granice otkad su Izrael i Hezbolah ratovali 2006. godine.

Barem pet izraelskih vojnika i jedan civil ubijeni su na izraelskoj strani granice, prema izvješću izraelske vojske, prenosi 24sata.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, tek se treba javno obratiti vezano uz eskalaciju, no u nedjelju je rečeno da pomno prati razvoj događaja i usmjerava zapovjednike u bitkama.

Izraelska vojska rekla je u nedjelju da je pogodila nekoliko meta Hezbolaha u Libanonu preko noći, uključujući i teren s kojeg je ispaljena raketa na jedan od njihovih dronova.

Hezbolahov TV kanal Al-Manar izvijestio je o izraelskim bombardiranjima oko Alma Shaba i okolnog područja, koje leži zapadno od granice, te oko Aitarouna dalje istočno.

Područje oko libanonskog grada Hula, suprotno od izraelskog Kiriat Shmona, također je bilo meta izraelskog bombardiranja, izvijestio je Al-Manar.

Izvori su prethodno rekli da su napadi Hezbolaha na Izrael osmišljeni kako bi izraelska vojska bila zaokupljena, a da se ne izazove veći rat. Izrael je rekao da nema interesa voditi rat i ako se Hezbolah bude kontrolirao, status quo će i dalje ostati.

No rastuće tenzije potakle su zabrinutosti u regiji i šire od rizika od šireg sukoba, kako se Izrael priprema za kopneni ulazak u Gazu, prnosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh