Svijet

Čelnici namjenske industrije i ministri odbrane NATO-a razgovaraju o standardizaciji proizvodnje

Čelnici vodećih kompanija za proizvodnju oružja sastaju se ove sedmice s ministrima odbrane NATO-a kako bi razgovarali o povećanju proizvodnje i standardizaciji artiljerijskih granata, s obzirom na to da rat u Ukrajini iscrpljuje zalihe.

NATO - A

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u februaru da Kijev troši granate mnogo brže nego što bi ih zapadne zemlje mogle proizvesti. Početak ukrajinske kontraofanzive sigurno će dovesti do njihove još veće upotrebe.

Nedostatak zajedničkih standarda među različitim proizvođačima ometa, međutim, protok zaliha municije.

– Radi se o jačanju procesa standardizacije NATO-a kako bi se omogućilo nesmetano snabdijevanje, što će pomoći u sprečavanju kašnjenja i nedostataka u budućnosti – kazao je za Reuters zvaničnik NATO-a, koji je želio da ostane anoniman, uoči sastanka u Bruxellesu koji će se održati u četvrtak i petak.

Među pozvanima su BAE Systems, turski proizvođač dronova Baykar, General Dynamics, KNDS holding koji predstavlja proizvođača Leopard 2 KMW i francuski Nexter, Kongsberg, Leonardo, Lockheed, MBDA, Mesko, Nammo i Northrop Grumman, saopćio je vojni izvor.

NATO od prošle godine razgovara s predstavnicima namjenske industrije o jačanju vojne proizvodnje, ali ovo je prvi put da alijansa održava skup namjenske industrije na tako visokom nivou. To će se održati na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Rasprave u četvrtak fokusirat će se na načine kako povećati zalihe artiljerijskih granata, protuzračne odbrane i precizno vođene municije za duboke udare, projektila s dometom od nekoliko stotina kilometara, poput britanske Storm Shadow.

Potražnja za artiljerijskim granatama kalibra 155 milimetara porasla je nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Zalihe saveznika za vlastitu odbranu nestale su, međutim, jer su davali granate Kijevu, koji ih ispaljuje na hiljade komada dnevno.

Dok NATO provodi standarde za metke ispaljene iz malokalibarskog oružja kao što su jurišne puške, omogućavajući vojnicima svih saveznika da međusobno koriste municiju, to nije tako jednostavno za artiljerijske granate.

Iako su se neke velike članice NATO-a dogovorile oko određenih standarda za granate od 155 milimetara koje koriste haubice, često su potrebni dodatni budžeti da bi se pogodio cilj s potrebnom preciznošću, tvrde stručnjaci.

Zvaničnik NATO-a je rekao da su i same kompanije zainteresirane za proizvodnju municije koju može ispaliti više zemalja, a očekuju se narudžbe vrijedne milijarde eura dok se rat odugovlači u Ukrajini.

Izvor iz vojne industrije pozdravio je nastojanja NATO-a za većom standardizacijom i nazvao ih je “odavno zakašnjelim”.

– Ako bi se nacionalne vlade mogle natjerati da prebace nacionalne standarde i dogovore se o zajedničkim standardima NATO-a, posebno u pogledu municije, to bi bila velika promjena – rekao je vojni izvor.

Standardizacija bi također bila korisna za tenkovske granate od 120 milimetara.

– To bi bila prava prekretnica. Mogli biste tražiti granate od 120 milimetara po cijelom svijetu , jer one koje odgovaraju njemačkom tenku Leopard će raditi i s američkim Abramsima – kazao je.

NATO bi, ipak, mogao naići na protivljenje proizvođača municije jer bi takav potez mogao povećati konkurenciju i sniziti cijene.

– Iza cijelog pitanja municije stoje teško pogođeni poslovni interesi – kazao je izvor iz namjenske industrije.

– Kompanije zarađuju na činjenici da municija nije zamjenjiva, da mogu dominirati svojim nacionalnim tržištima sa svojom municijom – dodao je, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh