Svijet

Bajden i Makron razgovarali o Kini, Ukrajini i energetskim izvorima

Američki predsjednik Džo Bajden u utorak je razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o invaziji Rusije na Ukrajinu i izazovima koje postavlja Kina, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Jedna od glavnih tema bila je ruska invazija na Ukrajinu, koja traje od 2022. Obojica lidera su izrazili zajedničku posvećenost podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i razgovarali o mogućim diplomatskim rješenjima za trenutni sukob.

Druga tema o kojoj se razgovaralo bili su izazovi koje postavlja Kina, koja posljednjih godina postaje sve važniji geopolitički igrač, prenosi Rojters.

Dvojica lidera razgovarala su i o saradnji svojih zemalja u indo-pacifičkom regionu. Ovo je područje svijeta koje postaje sve važnije zbog svog ekonomskog značaja i strateškog položaja. Bajden i Makron su razgovarali o tome kako Sjedinjene Države i Francuska mogu raditi zajedno na promovisanju stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog rasta u regionu.

Na kraju, Bajden i Makron su razgovarali o tranziciji na čistu energiju, koja je prioritet za obje zemlje. Jedna od tema se ticala načina zajedničkog rada na smanjenju emisije stakleničkih plinova, promovisanju obnovljivih izvora energije i ublažavanju efekata klimatskih promjena. Sve u svemu, poziv između Bajdena i Makrona naglašava važnost snažnih diplomatskih odnosa između zemalja u rješavanju globalnih izazova, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh