Kultura

Božićni prijem u Mostaru: Svaki čovjek dobre vjere i namjere je dobrodošao

U povodu pravoslavnog Božića, u ponedjeljak je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru upriličen tradicionalni božićni prijam s kojeg je poslana poruka zajedništva, međusobnoga uvažavanja i tolerancije.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić je istaknuo ovom prigodom kako se i na ovaj način želi poslati poruka multietničkog grada.

– Smatramo da je svaki čovjek dobre vjere i namjere dobrodošao u Mostar, da zajedno živimo i gradimo duh tolerancije – istaknuo je uz ostalo Kordić.

Prisutnima se obratio i Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić podsjetivši kako je Božić praznik mira i ljubavi te međusobnoga uvažavanja i tolerancije.

– Želimo poslati poruku da smo i mi ljudi koji ovdje žive stoljećima i da želimo graditi Mostar kakav jeste, grad sva tri naroda, sve tri vjere i grad koji ima potencijal biti primjer svim ostalim gradovima u BiH’ – kazao je Pavlović.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva iz Mostara Sanja Bjelica Šagovnović je podsjetila da je ovo 18. put da se organizira božićni prijem i koncert.

– Nastavljamo čuvati tradiciju kulture, ali na ovaj način želimo i da radost praznika podijelimo s našim susjedima. Božić i svi ostali praznici u Mostaru su se slavili zajedno, to daje posebnu ljepotu i čar u sve tri konfesije – rekla je Bjelica Šagovnović,

Nakon prijema održan je božićni koncert na kojem je nastupio glazbeni ansambl “Fenečki biseri”.

Organizatori prijema i koncerta su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle” uz podršku Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i Manastira Žitomislić, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh