Kultura

Na današnji dan prije 30 godina BiH je primljena u članstvo UNESCO-a

Na današnji dan 1993. godine, Bosna i Hercegovina primljena je u članstvo UNESCO-a.

PRINTSCREEN/STAV

Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) osnovana je 1946. godine, kada je dvadeset zemalja članica osnivača prihvatilo i ratificiralo Ustav ove organizacije, s namjerom da kreiraju međusobnu interkulturalnu saradnju i kooperaciju.

Osnovni cilj UNESCO-a je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama u obrazovanju, nauci i kulturi kao metodama pospješivanja univerzalnog poštivanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Osim toga, uloga UNESCO-a je i da održava listu mjesta svjetske kulturne baštine, koja se smatraju važnim prirodnim ili historijskim znamenitostima ili objektima čije očuvanje je važno za cijelu svjetsku zajednicu, piše Bosniainfo.

Centar za svjetsku baštinu UNESCO-a u Parizu predstavlja sjedište organizacije, koja u cijelom svijetu ima više od 50 kancelarija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh