Crna hronika

Gradonačelnik Delić: Sistem je zakazao, roditelji su u strahu, trebamo pomoć struke

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić objasnio je za N1 odluku ministrstva obrazovanja TK da se prekine nastava nakon što je maloljetnik pucao i ranio nastavnika u osnovnoj školi “Lukavac grad”, te kako se lokalna zajednica priprema da se slični događaji preveniraju.

Edin Delić - bh.reporter

Trinaestogodišnji maloljetnik je zbog lošeg vladanja nedavno izbačen iz škole, te je odlučio da svoje nezadovoljstvo odlukom nastavnog vijeća riješi pucajući u nastavnika kojeg je teško ranio. Iako je prijetio da će ovo uraditi, sistem je zakazao i nije reagovao na vrijeme.

“Najvažnije je da je stabilno stanje nastavnika, ali još se ne oglašavaju iz bolnice da je van životne opasnosti i nadamo se da će biti dobro i da će u skorije vrijeme biti na poslu”, kaže Delić.

Kaže kako su prikupili informacije Centra za socijalni rad i da je ponašanje maloljetnika bilo devijantno. Kaže kako je sistem zakazao i da je još tragičnije što mu je oružje bilo na dohvat ruke i pristupačno.

“Centar za socijalni rad u Lukavcu je radio nekoliko projekta na prevenciji maloljetne delikvencije, ali moramo shvatiti da je centar samo jedna od karika u sistemu. Prva je škola i u slučaju devijantnog ponašanja, nužno je da s takvokm djecom rade stručnjaci”, dodaje.

Za N1 kaže da je policija i sankcije koje slijede zadnja mjera u tom sistemu. Dodaje kako ima poluzvanične informacije su kapaciteti u psihijatrijskoj klinici popunjeni i da je jučer bio problem da maloljetnog počinioca krivičnog djela nema ko ispitati od psihijatara.

“Mi moramo prevenirati ovakve slučajeve i boriti se protiv straha roditelja da sada djecu puste u školu. Mi ćemo se kao lokalna zajednica staviti se na raspolaganje”, kaže.

Obtrazložio je odluku ministra obrazovanja TK i dao podršku tome da se nastava prekine zbog ove tragedije. Isto tako, postavlja se pitanje eksternih matura i upisa djece u srednje škole.

“Složio sam se da je kraj školske godine. Teško je bilo gledati kako roditelji u panici trče oko škole da shvate šta se dešava i mjera je bila nužna. Ne očekujem probleme i Vlada će naći model kako to riješiti. Bilo bi bolje da smo imali kontinuitet nastave pa da postepno uvodimo učenike, ali sad je veliki izazov kako pripremiti djecu za novu školsku godinu i tu ćemo uključiti stručnjake da rade s djecom”, objašnjava.

Delić kaže kako nas, nažalost, samo nevolja ujedini i da su kao lokalna zajednica dobili podršku visokog predstavnika u BiH, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Svi smo bili stava da se nešto mora promijeniti. Moram kazati, riječ struka pominjem često, nužno je struku staviti u prvi plan i politika mora postupati po stavu struke. Ovdje se radi o djeci i moramo staviti struku u prvi plan. Moramo se i regionalno ujediniti kako bi djeci bilo bolje”, zaključuje, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh