Crna hronika

Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici, konačni mir našao 13-godišnji dječak

Devetnaesta kolektivna dženaza klanjana je danas na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, a dženaza-namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Klanjana kolektivna dženaza u Vlasenici - EDIN SKOKIĆ/FENA

Vječni smiraj pronašli su Osmo Efendić (rođen 1961. godine) i 13-godišnji Rahman Hrnjić. Šta da kažem poslije 31 godinu. Ubili su mi sina od 13 godina. Sad samo znam da imamo njegov mezar rekla je Sadika Hrnjić, majka mučki ubijenog Rahmana.

Šemso Efendić je stigao iz Amerike i jedini je preživjeli od osmorice braće Efendića. Danas ukopavam sedmog brata Osmu. Sedam braće Efendića je ovdje i jedan bratić. Osmo je pronađen na masovnom stratištu u Pelemišima. Svaka riječ u ovom trenutku je suvišna. Ja sam nekim čudom ostao živ – kaže Šemso Efendić.

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić naglasio je da je Vlasenica mjesto ogromnog stradavanja Bošnjaka i da moramo čuvati kolektivno sjećanje na žrtve agresije.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković komentarisao je činjenicu da je načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević, koji je optužen za najmonstruoznije zločine. Suđenje je u toku pred Sudom BiH. To je naša žalosna činjenica. Dosta je ljudi u institucijama koji su optuživani i procesuirani za zločine. To je naša realnost i sve je manje onih koji žele svjedočiti o zločinima i tužilaštva se manje bave time što je za mene civilizacijski poraz za sve nas – rekao je Duraković.

Dženaza-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a nakon klanjanja prisutnima je, između ostalog, rekao da u Vlasenici ima dosta poteškoća. Pozivamo i naše državnike, pozivamo i predstavnike organizacija međunarodne zajednice, na veću budnost i pažnju kada je riječ o Vlasenici, ali i svakoj drugoj sličnoj sredini. Ovdje se pokušava i dan danas fabricirati neistina o tome kako je postojala krivnja Bošnjaka u Vlasenici. Braćo i sestre, zar su nekome mogla biti kriva djeca u Vlasenici. Ovdje je agresor planirao zločin velikih razmjera. Između hiljada ubijenih Bošnjaka, među njima je 264 djece i maloljetnika. Jedan od dječaka koji je ubijen je ovdje ispred nas na tabutu. Imao je samo 13 godina. Ne smiju djeca ponovo biti nečija žrtva – rekao je Vahid ef. Fazlović.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu BiH trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh