BiH

Poziv na ruralnu revoluciju: Studentica Turizma poziva mlade na selo

U okviru turističkih studija, jedna perspektivna djevojka stvara most između urbanog i ruralnog života.

Selma Demirović - pr /haber.ba

Selma Demirović, studentica Turizma u Mostaru, ne samo da sanja o revitalizaciji sela, nego je i osnovala pokret koji ima cilj da podstakne mlade na povratak na selo. Ona vjeruje u snagu samoodrživog razvoja, a njen poziv mladima ima jasnu poruku – selo nije samo dio prošlosti, nego i ključna karika u izgradnji održive budućnosti.

Selma naglašava kako se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije te gubitka tradicije i kulture.

“Mladi bi trebali razmotriti povratak na selo kako bi podržali očuvanje naše baštine i stvorili održivo okruženje”, navodi ova vedra studentica.

Eko proizvodnja kao temelj održivosti

Selma ističe važnost eko proizvodnje kao pokretača održivosti u ruralnim područjima. Kroz sopstveni angažman na svojim voćnjacima, Selma želi pokazati mladima da se u seoskom životu kriju ne samo izazovi, nego i prilike za lični i zajednički napredak.
“Ekološka proizvodnja nije samo ekonomski isplativa, nego pridonosi i zaštiti okoliša, te zdravijem načinu življenja”, navodi.

Razvoj seoskog turizma kao mosta između prošlosti i budućnosti

Selma se također zalaže za razvoj seoskog turizma kao sredstva oživljavanja zajednica.

“Sela često kriju nevjerovatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje trebamo dijeliti s posjetiteljima”, ističe Selma.

Njena inicijativa obuhvata podsticanje razvoja seoskog turizma kao sredstva za povezivanje prošlih vrijednosti sa savremenim načinom života. Kroz autentična iskustva seoskog turizma, turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji sela.

Poziv na akciju: Mladi, vratimo se na selo

Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti, nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Njen poziv na akciju odjekuje kao zov zvona koji poziva na povratak na selo, održivi razvoj i podršku seoskom turizmu. Ona vidi mlade ne samo kao buduće stanovnike sela, nego kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju. Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna da predvodi tu putanju.

U nastavku pogledajte Selmin kreativni video koji dočarava sve ljepote sela, i putem kojeg Selma pozive sve mlade ljude da, prvo razmisle, a potom se i vrate na selo.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh