BiH

U Federaciji BiH više od 1.500 onkoloških i reumatskih pacijenata na listi čekanja

Više od 1.500 onkoloških i reumatskih pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi se na listi čekanja.

Medicinari - Indikator.ba

Sve više teško bolesnih pacijenata umire, jer nemaju mogućnost liječenja. Udruženja oboljelih već godinama pregovaraju s vlastima, ali konkretno rješenje još nisu postigli. Stoga su i danas ukazali na to da je potrebno hitno osigurati 70 miliona maraka za Fond solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, piše bhrt.

ENIDA GLUŠAC, Udruženje “Renesansa” i pacijentkinja

“Ja ne mogu više podnijeti da mi prijatelji umiru na rukama. Ja ne mogu podnijeti da mladi ljudi puni života nestaju kao da nisu ni postojali. U ovom društvu se nešto mora promijeniti. Mi imamo pravo na život, pravo na dostojanstveno liječenje.”

Cilj države treba biti da ima u potpunosti organizaciju sistema pacijenata i ako taj segment ne funkcioniše nastaju veći troškovi, kaže profesor doktor Timur Cerić.

TIMUR CERIĆ, Udruženje onkologa FBiH

“Jedan od osnovnih ciljeva jeste da mi nađemo modele koji jesu prisutni i koji uz malo dobre volje mogu se primjeniti i možemo napraviti u kratkom vremenu velike iskorake, a ne da čekamo.”

Alma Serdarević-Stefanišin je oboljela od reumatoidnog artritisa u svojoj šestoj godini kada nije bilo savremenih načina liječenja. Kako kaže, sada postoje inovativne metode liječenja koje sprečavaju invaliditet.

ALMA SERDAREVIĆ-STEFANIŠIN, Udruženje “Snaga BiH” i pacijentkinja

“Neadekvatnim liječenjem reumatoloških bolesti za nekih 5-10 godina postaje stopostotni invalid. Država ova i ovo društvo i Fond solidarnosti svjesno pušta ljude da postanu invalidi.”

Ovaj problem traje već 21 godinu. Međutim, ove godine je eskalirao. Za oboljele je svaki minut, svaki čas i svaki dan od životnog značaja, ističu predstavnici udruženja, prenosi bhrt.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh