BiH

Irska planira ubiti 200.000 goveda u borbi protiv klimatskih promjena

Irska razmišlja o ubijanju oko 200.000 goveda u sljedeće tri godine u pokušaju da postigne svoje klimatske ciljeve u borbi protiv globalnog zatopljenja…

Krava - Ilustracija/Informer.rs

Irska razmišlja o ubijanju oko 200.000 goveda u sljedeće tri godine u pokušaju da postigne svoje klimatske ciljeve u borbi protiv globalnog zatopljenja, navodi se u internom izvještaju irskog Ministarstva poljoprivrede.

Planirani su razgovori između proizvođača mlijeka i predstavnika vlade, rekao je Pat McCormack, predsjednik Irskog udurženja dobavljača mlijeka.

“Irska vlada morati pokazati predanost i predstaviti proračun za financiranje ovoga. Osim toga, takav bi program mogao biti samo dobrovoljan”, kazao je McCormack.

Vlada će poljoprivrednicima ponuditi dobrovoljne, financijski atraktivne opcije, rekla je glasnogovornica ministarstva. Irska agencija za zaštitu okoliša nedavno je objavila da će zemlja vjerojatno u velikoj mjeri promašiti svoje klimatske ciljeve.

Jedan od tih ciljeva navodi da bi emisije samo iz poljoprivrednog sektora trebale pasti između četiri posto i 20 posto do 2030. godine. Irska ima za cilj smanjiti emisije u za 30 posto u usporedbi s nivoima iz 2005. godine, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh