Ostali sportovi

Uskoro boks meč čovjeka protiv robota?

Borba čovjeka i robota u bokserskom ringu još uvijek djeluje kao naučna fantastika, ali postoje ozbiljni planovi da do nje dođe u skorijoj budućnosti.

Na Institutu za ljudsku i strojnu kogniciju (IHMC) u Pensacoli na Floridi, istraživači kažu da je to savršen način za testiranje njihovog humanoidnog robota Nadia.

“Nedavno smo instalirali nove ruke na našeg humanoidnog robota Nadiu i razmišljali smo ima li bolji način da ih testiramo od robotskog boksanja”, rekao je naučnik Robert Griffin.

“Boks zahtijeva da se robot kreće prilično brzo. Također traži i mnogo snage da bi izgledao stvaran. Mislimo da je to bio prilično dobar test novih ruku, jer smo u dizajnu ciljali na njihovu snagu i brzinu. U videu koji smo pokazali zapravo ne pokrećemo ruke ni približno onoliko brzo koliko one mogu ići. Zapravo ne udaraju snažno. Mislimo da bismo ih mogli učiniti barem 30% bržima i udarati mnogo jače. Ali i dalje mislim da je to prilično ‘cool’ početni test”, dodao je Griffin, a prenosi HRT.

Tehnički, Nadiom je daljinski upravljao kolega naučnik i to uz pomoć virtualne stvarnosti, demonstrirajući tako potencijal robotskih avatara kojima upravljaju ljudi.

Griffin je rekao da bi se roboti poput Nadije mogli koristiti za navigaciju u zatvorenim prostorima, prilagođavajući se izazovima kao što su stepenice, ljestve i krhotine.

“Ono čemu stvarno težimo je stvaranje robota koji mogu obavljati neke od opasnih zadataka u kojima se trenutno oslanjamo na ljude, poput uklanjanja bombi, nuklearnog čišćenja, odgovora na katastrofe”, rekao je, piše biznis.

Nadia, nazvana po slavnoj rumunjskoj gimnastičarki Nadiji Comaneci, dizajnirana je tako da ima velim omjer snage i težine te velik raspon pokreta budući da koristi inovativne mehanizme i kompozitne materijale.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh