Fudbal

Nizozemska i Senegal u osmini finala Mundijala

Utakmicama 3. kola u grupi A, odlučeni su putnici iz ove gurpe u nokaut fazu Svjetskog prvenstva. Nizozemska je pobjedom 2:0 protiv Katara osigurala prvu poziciju, a Senegal je sa 2:1 bio bolji od Ekvadora i sa druge pozicije ide dalje. Pored ove dvije selekcije, već nakon drugog kola prolaz dalje već su osigurale reprezentacije Francuske, Brazila i Portugala.

Nizozemska, Senegal - Reuters

Idrissa Gueye mogao je dovesti Senegal do vodstva poslije samo 180 sekundi, ali je propustio veliku šnasu i nije uspio matirati golmana Hernana Galindeza iz zicer pozicije, potpuno neometan iz neposredne blizine gola Ekvadora.

Opasniji je bio Senegal i u nastavku. Igrala se osma minuta susreta kada je Youssouf Sabaly lijepo proigrao Boulaye Diju, ali senegalski napadač nije iskoristio novu veliku šansu za izabranike Alioua Cissea.

Uslijedio je mirniji period meča nakon velikog pritiska Senegala i bez pravih šansi. Senegalci su imali 10 šuteva poslije prvog poluvremena, od toga tri u okvir, dok su Ekvadorci imali dva šuta u statistici prvog dijela, ali nijedan u okvir gola Mendyja.

Ipak na isteku 45. minute jedanaesterac za Senegal. Piero Hincapie je bio neoprezan i srušio Ismailu Sarra u kaznenom prostoru Ekvadora, a sudija iz Francuske Clement Turpin pokazuje na bijelu tačku bez razmišljanja. Siguran relizator bio je upravo Sarra za vodstvo afričke reprezentacije.

Prvih 20 minuta drugog dijela bilo je poprilično nezanimljivo. Senegalci su čuvali prednost, a južnoamerički protivnik nije uspijevao da zaprijeti golu Mendyja.

Šok za Senegalce u 68. minuti. Poslije kornera Ekvadora, najviši u skoku bio je Felix Torres koji je proslijedio loptu do Moisesa Caiceda koji samo ubacuje loptu u mrežu Senegalaca za 1:1.

Samo dvije minute trajala je radost Ekvadora, kada je Kalidou Koulibaly pogodio glavom za drugo vodstvo Senegala i konačnih 2:1.

Nizozemci su očekivano od starta preuzeli inicijativu protiv Katara. Prijetili su u prvih 25 minuta, prvo Blind, pa dva puta Depay.

Inicijativa se isplatila u već u 26. minuti, kada mrežu Barshame pogađa Cody Gakpo. Bio je to treći gol za napadača Nizozemske na turniru. Sastav Louisa van Gaala imao je minimalnu prednost poslije prvih 45 minuta.

Veliku šansu početkom drugog dijela imao je Memphis Depay, ali njegov udarac fenomenalno brani golman domaćina Meshaal Barsham.

Frenkie de Jong udvostručio je prednost Nizozemaca u 49. minuti, kada je pogodio pokupivši odbijanac poslije šuta saigrača.

Steven Berghuis ušao je u igru umjesto Klassena u 66. minuti, a dvije minute kasnije pogodio je mrežu Katara. Njegov pogodak poništio je glavni sudija Bakary Gassama iz gambije zbog igranja rukom poslije VAR provjere.

Do kraja utakmice Homam Ahmed je propustio dobru priliku za počasni gola Katara, a kasnije je s druge strane i Berghuis pogodio prečku.

Nizozemci su završili gurpnu fazu na prvoj poziciji sa 7 bodova, drugi je Senagal sa šest i ove dvije reprezentacije idu u nokaut fazu. Ekvador ide kući sa 4 boda, a Katar završava turnir bez bodova. Nizozemci će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe u grupi B, a Senegalci protiv prvoplasirane selekcije u grupi B.

Upravo večeras od 20 sati slijedi rasplet u grupi B, a sastaju se: Vels-Engleska i Iran-SAD. Englezi imaju 4 boda, Iranci 3, Amerika 2, a Vels jedan bod. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh