Nauka

SpaceX Ilona Maska razvija mrežu špijunskih satelita za vladu SAD

Informacija dolazi i usred špekulacija da Rusija nelegalno koristi Starlink satelite u njenom ratu s Ukrajinom.

Elon Musk - Bloomberg.com

Jedna američka obavještajna agencija sklopila je ugovor sa SpaceX-om o razvoju mreže špijunskih satelita u poslu vrijednom 1,8 milijardi dolara, prenosi Reuters, što naizgled potvrđuje izvještaje koji sugerišu da kompanija milijardera Ilona Maska (Elon Musk) sve više pravi poslove s vladom SAD. Informacija dolazi i usred špekulacija da Rusija nelegalno koristi Starlink satelite u njenom ratu s Ukrajinom.

Jato u niskoj orbiti

Nacionalna kancelarija za nadzor (NRO) je zaključila ugovor s SpaceX-ovim programom Starshield 2021. godine kako bi razvila stotine špijunskih satelita za tu agenciju, prenosi Reuters, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s programom.

Sateliti će imati sposobnosti snimanja Zemlje i moći će da funkcionišu kao jato u niskoj orbiti, omogućavajući SAD praćenje ciljeva na Zemlji i dijeljenje podataka s američkim obavještajnim i vojnim zvaničnicima, rekli su izvori.

Prema nekim izvorima, od 2020. godine lansirano je oko desetak prototipova satelita.

NRO je potvrdila Reutersu da agencija razvija satelitski sistem u partnerstvu s drugim vladinim agencijama, kompanijama, istraživačkim institucijama i drugim zemljama, iako nije potvrdila uključenost SpaceX-a.

Ni NRO ni SpaceX nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Vol Strit žurnal je prošlog mjeseca izvijestio da je SpaceX sklopio ugovor s jednom američkom obavještajnom agencijom 2021. godine, mada detalji ugovora još nisu poznati. Dokumenti kompanije sugerišu da SpaceX razvija program satelita pod nazivom Starshield, koji bi dopunjavao napore nacionalne sigurnosti.

Posmatranje Zemlje

Na sajtu kompanije piše da se Starshield razvija za „vladine potrebe“, s fokusom na „posmatranje Zemlje“ i globalne komunikacije. Predsjednica SpaceX-a Gvin Šotvel rekla je prošle godine da postoji „vrlo dobra saradnja“ između kompanije i „obavještajne zajednice“. Ministarstvo odbrane ranije je koristilo SpaceX-ove rakete Falkon 9 za lansiranje vojnih tereta u svemir, piše Forbes.

– SpaceX je pod istragom zbog navodne upotrebe Starlink internet-terminala kompanije u ratu s Ukrajinom – saopćila su dvojica demokrata iz Predstavničkog doma ranije ovog mjeseca. Predstavnici Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda, i Robert Garsija, demokrata iz Kalifornije, napisali su pismo kompaniji izražavajući zabrinutost što nije primijenila „odgovarajuće mjere i politike opreza“ kako bi spriječila Rusiju da koristi Starlinkovu internet-uslugu.

Raskin i Garsija rekli su da će istragu provesti Pentagon i druge vladine agencije. SpaceX i Mask negirali su tvrdnje da SpaceX prodaje Starlink terminale Rusiji, sugerišući da su izvještaji koji tvrde suprotno „kategorički lažni“. Istraga slijedi nakon tvrdnji ukrajinske obavještajne agencije, koja se pozvala na presretnute razgovore između ruskih snaga na istoku Ukrajine koji su sugerisali da su Starlink terminali instalirani radi uspostavljanja internet-pristupa, piše avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh