Zdravlje

KAKO MOŽETE SMIRITI RAZLIČITE VRSTE KAŠLJA: Prvenstveno – pijte puno tekućine, koristite ovlaživač zraka

Kašljanjem pročišćavamo grlo kad nas nešto zasmeta, bilo da je u pitanju sluz ili prašina. Također pomaže očistiti pluća i dušnik. No, s druge strane, uporan kašalj može dovesti do upale stanica koje oblažu gornje dišne ​​putove

Kašalj - Ilustracija/Novosti.rs

Kašalj uzrokovan alergijama, prehladom ili gripom proći će sam od sebe. Ponekad će biti potrebni lijekovi, no postoje i drugi načini da se osjećate bolje. Samo trebate znati razlikovati vrste i uzroke kašlja.

Kućno liječenjePrvenstveno – pijte puno tekućine. Koristite ovlaživač zraka s hladnom maglom ili isparivač kako biste umirili nadraženo grlo i oslobodili sluz. Umite malo meda prije spavanja. Studije pokazuju da slatke stvari mogu pomoći u ublažavanju kašlja. No nemojte davati med djeci mlađoj od 12 mjeseci.

Možda ćete htjeti isprobati lijekove bez recepta koji također sadrže umirujuće sastojke poput aloe ili mentola. Možete pokušati i sa proizvodima koji sadrže male doze aspirina, a pomažu smanjiti simptome uuple kada se nanesu na upaljena tkiva uzrokovana infekcijom gornjih dišnih puteva.

Kako smiriti “mokri” kašalj

Ako je sluz teško izbaciti ili je gusta, potražite lijek na kojem piše “ekspektorans”. On će razrijediti šlajm i pomoći vam da ga se riješite. Ako imate postnazalno kapanje s puno sluzi, možda će vam biti bolje s lijekom koji isušuje i sadrži pseudoefedrin – ali posavjetujte se s liječnikom.

Ako uz kašalj imate temperaturu ili otežano dišete, nazovite svog liječnika. Također provjerite s njima prije nego što upotrijebite lijek protiv kašlja kako ne bi bilo u pitanju nego ozbiljnije stanje poput emfizema, upale pluća, kroničnog bronhitisa ili astme. Nemojte davati na svoju ruku lijekove protiv kašlja i prehlade djeci mlađoj od 4 godine.

Kako smiriti “suhi” kašalj

Može se pojaviti kao posljedica prehlade ili gripe ili ako udahnete nešto iritirajuće poput prašine ili dima. Lijek na kojem piše “supresant” pomaže zaustaviti vašu potrebu za kašljem.

Osim toga, može vam pomoći da bolje spavate. Kapi protiv kašlja – ili čak tvrdi bombon – mogu zaustaviti to škakljanjeu stražnjem dijelu grla.

Ostali uzroci kašlja

Alergije vas mogu potaknuti na kihanje, kašalj ili oboje. Antihistaminici tu mogu pomoći. Neki noviji u ljekarnama neće vas uspavati, a smirit će kašalj. Ako uz to i hripate, pri čemu vam dah zvuči poput zviždanja, možda imate astmu. Posjetite liječnika kako bi bili siguri o čemu je riječ.

Ako pak pušite, velika je vjerojatnost da kašljete, posebno ujutro. Ali to može biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Ponekad dim iritira dišne ​​puteve i uzrokuje upalu koja se pretvara u bronhitis. Također može biti znak upozorenja na rak. Posjetite svog liječnika ako iskašljavate krv ili ako kašalj ne nestane nakon mjesec dana.

Produženi kašalj

Muči li vas kašalj dulje od 8 tjedana, za to bi moglo biti više uzroka. Produženi kašalj može biti uzrokovan refluksom kiseline ili gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB). Kašalj može biti nuspojava neke vrste lijekova za krvni tlak. Može biti i simptom hripavca, pa čak i zatajenja srca pise Slobodnabosna


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh