Zdravlje

Da li treba da pijemo vodu tokom vježbanja?

Ostati hidrirani je imperativ da bi naše tijelo pravilno funkcionisalo. Međutim, postoje brojni mitovi koje ljudi imaju o vodi. Jedan od njih je da se uzdržavaju od vode tokom vježbanja. Smatra se da to može učiniti učinak manje efikasnim. Da li je to istina?

Vježbanje - Shutterstock

“Ostati hidrirani je zlatno pravilo zdravog i srećnog načina života. Ljubitelji zdravlja i fitnesa trebalo bi podjednako da vode računa o svojoj hranljivoj ishrani i unosu vode. Odgovor je DA! Veoma je važno piti vodu prije, tokom i poslije intenzivne sesije vježbanja”, kaže Dipti Lokešapa, nutricionista i dijetetičar za HealthShots.

Kada se pojedinac podvrgne intenzivnom vježbanju, velike količine vode i tjelesnih soli se gube u obliku znoja. U stvari, vaše tijelo se sastoji od 70 odsto vode, tako da treba da ostane hidrirano kada vježbate za optimalne performanse. Ne samo ovo, pijenje vode između treninga kako bi vaše tijelo bilo hidrirano pomaže u izbjegavanju grčeva u mišićima, toplotnog stresa i smanjene izdržljivosti. prenose Nezavisne

Umjesto gutanja velikih količina vode, savjetuje se da konzumirate male količine ili gutljaje vode kako biste izbjegli dehidraciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh