Zdravlje

Evo kolika doza alkohola ne šteti vašem zdravlju

Stručnjaci se slažu da alkoholna pića značajno pogoršavaju psihičko i fizičko zdravlje, ali ipak postoji dozvoljena doza alkohola koja ne šteti.

cure

Svi znamo da je najbolji način da ostanete zdravi odustajanje od alkohola. Međutim, postoje trenuci kada je nemoguće odustati od čaše vina.

Pored toga, vjeruje se da male doze alkohola neće uticati na stanje tijela. Psihoterapeut otkriva da li je moguće piti alkohol bez štete po zdravlje.

Da li postoji dozvoljena doza alkohola?

Brojne studije potvrđuju da je svaka doza alkohola štetna. Iako Svjetska zdravstvena organizacija dozvoljava upotrebu do 30 ml etil alkohola dnevno. Ovo je oko 30 ml votke ili 100 ml vina.

Međutim, dokazano je da redovno konzumiranje alkohola pogoršava stanje krvnih sudova, što dovodi do oslabljene funkcije organa, a povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma: raka dojke, debelog creva, pluća, bubrega i jetre. U ovom kontekstu, važnije je obratiti pažnju na dva aspekta: razloge za konzumiranje alkohola, kao i pravilan oporavak organizma nakon konzumiranja alkohola. Alkohol ne treba da bude sredstvo za smirenje, opuštanje, doživljavanje jače radosti i tako dalje.

U malim količinama može postati sastavni dio praznika.

Prednosti vina: istina ili mit?

Zdravstvene prednosti crnog vina jedna su od najpopularnijih tema. Postoje studije koje dokazuju antioksidativna svojstva vina.

Mogu se manifestovati zbog prisustva resveratrola. Ova korisna supstanca se nalazi u koži tamnog grožđa, badema, malina, kupina. Međutim, prednosti resveratrola ne prevazilaze štetnost etanola, tako da aktuelne naučne studije posebno govore o prednostima bezalkoholnog vina, ali ne i alkoholnog vina.
Kako alkohol utiče na mentalno i fizičko zdravlje?

Alkohol utiče na mentalno zdravlje na nekoliko načina:

Povećava zadovoljstvo, pozitivne emocije: svaki prijatan događaj mora da se „proslavi“

Nemogućnost preživljavanja teškog perioda ili čak manjih nevolja bez alkohola

“Inficira” druge ljude: osoba uključuje rođake i prijatelje u upotrebu alkohola

Sposobnost kritičke procJene situacije je smanjena

Psihofizičke i mentalne sposobnosti se smanjuju: koncentracija, pažnja, performanse se pogoršavaju

Pored toga, alkohol narušava koordinaciju i usporava reflekse i reakcije. Nakon uzimanja alkohola, metabolički procesi su poremećeni, stanje nervnog sistema i funkcija mozga se pogoršavaju.

Alkohol negativno utiče na gastrointestinalne bolesti, hronične bolesti i smanjuje snagu mišića.

Kako naučiti da se opustiš bez alkohola?

“Čaša vina posle napornog dana“ se naširoko promoviše kao bezopasan, pa čak i lijep način za opuštanje.

Međutim, ljekari se snažno ne slažu sa ovim pristupom: alkohol ne bi trebalo da bude način za opuštanje, ublažavanje stresa, povećanje radosnih emocija. Važno je ne samo da se oslobodite fizičke zavisnosti od alkohola, već da naučite da živite bez alkohola, opustite se, doživite radost i riješite probleme bez alkoholnih pića, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh