Zdravlje

10 razloga zašto raditi čučanj

Tražite način da izgradite velike i snažne noge, poboljšate ravnotežu i nabacite dodatnu mišićnu masu?

Čučanj - Aura.ba

Odgovor leži u tome da ubacite više složenih vježbi u svoj trening program. Čučanj je jedna od najboljih složenih vježbi koja postoji, a omogućava da izgradite snažan donji dio tijela i stimuliše proizvodnju testosterona i hormona rasta. Bez obzira da li radite klasični čučanj, prednji čučanj, duboki čučanj sa tegom ili sumo čučanj, ova vježba bi trebala biti jedna od osnovnih u vašem trening programu.

Evo i 10 razloga zašto da radite čučanj:

1. Izgradit ćete jake noge

Čučanj pogađa gotovo svaki mišić na našem tijelu, posebno kvadriceps, zadnju ložu, mišiće zadnjice i listove. Ukoliko želite izgraditi masivne noge, onda ubacite čučanj barem jednom sedmično u svoj trening program. Početnici bi trebali početi sa manjim kilažama, a zatim postepeno povećavati težinu.

2. Jačate mišiće jezgre

Čučanj će vam pomoći da ojačate mišiće jezgre. Vrlo često, čučnjevi mogu biti korisniji od trbušnjaka za treniranje trbušnog zida. Kada izvodite čučanj mišići jezgre se angažuju kako bi održali stabilnim vašu kičmu i torzo.

3. Nabacit ćete dodatnu masu

Čučnjevi pomažu da izgradite mišićnu masu. Ova složena vježba osigurava savršenu podlogu za izgradnju mišićne mase. Prema tome ukoliko želite nabaciti čistu mišićnu masu i izgraditi jake noge onda su čučnjevi najbolja opcija.

4. Povećava se lučenje hormona

Čučnjevi povećavaju proizvodnju anaboličkih hormona u vašem tijelu. Vježbači koji redovno rade čučnjeve imaju više nivoe testosterona i hormona rasta u odnosu na vježbače koji ne rade čučnjeve. Ovi hormoni stimulišu mišićni rast i oporavak.

5. Sagorijevat ćete više sala

Kao i druge vježbe snage, čučnjevi ubrzavaju vaš metabolizam i pomažu vašem tijelu da efikasnije sagorijeva salo. U kombinaciji sa zdravom ishranom i solidnim trening programom, čučnjevi će vam pomoći da nabacite mišiće. Više mišića znači i više sagorjelih kalorija.

6. Poboljšat ćete svoju ravnotežu

Čučnjevima ćete ojačati svoje zglobove i kosti, što će vam pomoći da poboljšate ravnotežu i pokretljivost. Čučnjevi također povećavaju raspon pokreta u vašim kukovima i čine vaše tijelo fleksibilnijim. Tokom vremena ovo može pomoći da se smanje bolovi u vašim leđima i da smanjite rizik od povrede.

7. Poboljšava vaše fizičke performanse

Redovno izvođenje čučnjeva će poboljšati vaše fizičke performanse i vašu spremu podići na viši nivo. Umjesto što ćete prelaziti sa jedne mašine na drugu dodajte nekoliko serija čučnjeva sa opterećenjem u svoj trening program. Ciljajte da odradite barem tri serije po 12-15 ponavljanja.

8. Izgradit ćete jaka leđa

Ova složena vježba vam omogućava da izgradite snažne mišiće leđa, što će vam omogućiti da dižete veće težine. Iako većina vježbača ne smatra čučnjeve kao vježbu za leđa, ona u stvari pogađa skoro sve mišiće leđa.

9. Povećava proizvodnju endorfina

Istraživanja su pokazala da je izvođenje čučnjeva dobar način da se poveća proizvodnja endorfina. Ovaj se hormon ponaša kao prirodni lijek protiv bolova i utiče na podizanje raspoloženja. Prema tome, ukoliko radite čučnjeve osjećat ćete se bolje.

10. Poboljšava kapacitet pluća i srca

Postoje različite vrste čučnjeva i svaka od njih ima zasebne karakteristike. Kako biste poboljšali aerobnu izdržljivost, izvodite čučnjeve što brže možete. Koristite standardnu šipku bez dodatnih tegova. Ovo će vam omogućiti da brzo izvodite čučnjeve što će poboljšati kapacitet vaših pluća i srca, piše Workout.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh