Zdravlje

PROBLEM SA SUHIM I ISPUCALIM USNAMA: OVO SU NAJČEŠĆI UZROCI

Suhe usne se mogu pojaviti iz više razloga.

Usne - Nezavisne.com

Nekada će se javiti zbog uticaja vjetra, zbog dehidracije ili zbog uzimanja lijekova, dok nekada mogu biti znak nekog stanja ili bolesti.

Suhe usne mogu djelovati kao potpuno bezazlen problem, ali ova pojava može biti uzrokovana nekim bolestima ili lijekovima, a može dovesti i do problema u usnoj šupljini, kao što su suvo grlo i problemi sa gutanjem, ali i do karijesa.

Suhe usne uzroci

Do suhih usana dolazi kada žlijezde slinovnice u ustima ne proizvode dovoljno sline da usta ostanu vlažna.

Glavni uzrok suhih usana je dehidracija, ali i disanje na usta, a ovu pojavu mogu uzrokovati i određeni lijekovi kao što su antidepresivi, lijekovi protiv bolova ili antihistaminici.

Do suhih usana može dovesti i terapija zračenjem koja se provodi kod onkoloških bolesnika, oštećenje nerava ili druga zdravstvena stanja kao što su dijabetes ili Alzhajmerova bolest.

Suhe usne mogu predstavljati nelagodu, može doći i do ljuštenja ustiju, a mogu izazvati i ozbiljnije probleme i uticati na zdravlje zubi, na apetit i uživanje u hrani, a samim tim i na svakodnevicu.

Ipak, u većini slučajeva suva usta nisu toliko opasna i javljaju se kod većine ljudi u nekoj fazi života.

Koji se još simptomi vežu uz suhe usne?

Uz suhe usne koja su takva neko vrijeme se javljaju i drugi simptomi. Na primjer, usne mogu biti ljepljive, a može se javiti i suvo grlo, bol u grlu, loš zadah, problemi sa gutanjem, promjene okusa.

Jednako tako, može doći i do ranica u ustima, infekcije u ustima, popucalih usana, popucalih krajeva usana, problema sa hranjenjem zbog neprijatnosti, a samim tim i do problema sa ishranom.

Kako spriječiti suhe usne?

Suhe su ne su rijetko opasna pojava i ne zahtijevaju neko posebno liječenje.

Ipak, ako ih se želite riješiti, pijte puno vode tijekom dana, koristite balzam za usne, perite zube dva puta na dan i koristite vodicu za ispiranje zubi bez alkohola.

Sa druge strane, treba izbjegavati konzumaciju kafe, alkohola ili gaziranih i slatkih pića.

Treba i paziti da se ne jede previše slane, začinjene i preslatke hrane. Trebalo bi i prestati pušiti jer duhan dodatno isušuje usta.

Kada treba posjetiti ljekara?

Iako je ovo bezopasna pojava koja se pojavi i nestane, u nekim slučajevima će trebati potražiti pomoć liječnika.

Na primjer, kada se suhe usne pojave nakon nove terapije ili lijeka, kada su usne suhe cijelo vrijeme, bez obzira na uzimanje dosta tekućine ili korištenje balzama.

Jednako tako je pomoć potrebno potražiti kada se jave problemi s gutanjem, žvakanjem ili jedenjem.

Ako se uz suha usta jave i ranice, krv ili oticanje, treba posjetiti ljekara.

Zaključak:

Suhe usne su česta pojava, a mogu ih uzrokovati razna stanja, lijekovi ili bolesti. Ipak, najčešći uzrok problema je dehidracija, a postoje i načini kako se suve usta mogu tretirati.

Nekada će pomoći izbjegavanje određenih stvari, dok će nekada biti potrebna posjeta ljekaru, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh