Zdravlje

KAKO RASTERETITI OČI OD GLEDANJA U EKRANE: Isprobajte jednostavnu metodu 20-20-20

Evo kako spriječiti digitalno naprezanje očiju i sindrom kompjutorskog vida.

Ilustracija - RTL

Otkako mnogi zbog posla, ali i u slobodno vrijeme, satima gledaju u ekrane računala i drugih digitalnih uređaja, tegobe što se pritom pojavljuju dobile su posebne nazive – digitalno naprezanje očiju (digital eye strain) i sindrom kompjutorskog vida (computer vision syndrome). Najčešći su simptomi suhoća, crvenilo, nadraženost i zamor očiju, a nerijetko su praćeni i zamućenjem vida te glavoboljom.

Za ublažavanje tegoba preporučuje se takozvano pravilo 20-20-20, što znači da bi svakih 20 minuta trebalo napraviti stanku od 20 sekundi tako da odmaknemo oči od ekrana i usmjerimo pogled u daljinu, prema nečemu što je udaljeno najmanje 20 stopa (6 metara) – po mogućnosti, gledajući kroz prozor.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Španjolske, Slovačke i Velike Britanije pokazalo je da metoda 20-20-20 doista djeluje ako se redovito prakticira. Za lakše usvajanje takve navike znanstvenici preporučuju postavljanje tajmera, odnosno alarma (npr. na računalu, mobitelu ili ručnom satu) na svakih 20 minuta kao stalan podsjetnik, a postoje i mobilne aplikacije poput Eye Care 20 20 20 koje javljaju kada je vrijeme za rasterećenje očiju. Preporučuje se i češće treptati, ali i nakratko zatvoriti oči jer se tako bolje „podmazuju“ i pročišćuju, piše Sensa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh