Zdravlje

VAŽNO UPOZORENJE Nikako ne kupujte banane i jabuke sa ovom etiketom, evo i zbog čega

Na mnogim etikatama na voću nalaze se brojevi, pogotovo ako su u pitanju namirnice koje uvozimo, da li znate šta one zapravo znače

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji bi trebalo da se nalazi i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Oni pokazuju važne podatke o voći i nazivaju se “Broj izgleda proizvoda”, a mogu da nam daju veoma važnu informaciju kada je naše zdravlje u pitanju.
Šta ovi brojevi znače?


Nalepnice s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivom, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina.

Nalepnice s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek cifra 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku “eko”, moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se ono ne sme prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na veštački način produžavaju rok trajanja i održavaju privid svežine.

Razlika između “prirodno” i “eko”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh