Zdravlje

Šta ne valja jesti na prazan stomak: Hrana koja se teško vari ujutro

Čak i da nemate osetljiv želudac, postoje namirnice koje će mu teže “pasti” ujutro, odnosno kad je prazan, pa bi ih trebalo izbjegavati. Među njima su sirovo voće i povrće, koje je, iako bogato vitaminima i mineralima, teško svarljivo na samom početku dana.

Hrana - Net.hr

Jogurt, ma koliko bio zdrav zbog dobrih bakterija koje sadrži, ne uspijeva da ih “progura” do crijeva, jer ih prethodno “ubije” kisjelina koju stvara prazan želudac.

Međutim, situacija se mijenja ako u njega ubacite orašaste plodove ili nekoliko kašika ovsenih pahuljica. Iscijeđeni sok pomorandže takođe nije dobar izbor za jutro. Citrusni plodovi – limun, narandže, grejpfrut, mandarine – puni su vitamina C. Međutim, kisjelina koju sadrže može da napadne sluznicu i izazove bolove u ustima i grlu.

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete samo njega da jedete za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može da izazove jake bolove u želucu.

Gazirana pića na prazan želudac mogu da smanje dotok krvi u želudac i da oštete sluznicu. Većina gaziranih napitaka sadrži kofein i veliku količinu šećera, koji udruženo izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline. Kao što svi već znaju – gazirana pića treba izbjegavati uvijek, ali ako baš morate da ih pijete, barem nemojte ujutro, prenosi “Aura“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh