“Soda bikarbona neutralizuje kiselinu nakratko, svega pola sata. Za duži učinak potrebno je koristiti lijekove koji imaju prolongirani efekat”, objašnjava dr. Perišić.
Nutricionistkinja Milka Raičević savjetuje da za zdravlje želuca treba unositi dovoljno vlakana, koja ga prirodno jačaju. “Vlakna čuvaju želudac, ali treba izbjegavati teže probavljive namirnice poput gljiva i luka”, kaže ona. Za pripremu luka, preporučuje da se prvo stavi u vodu, kako bi se uklonio neugodni miris.
Dr. Perišić se slaže s Raičević, naglašavajući prednosti luka, koji je bogat kvercetinom i izuzetno zdrav. Preporučuju i konzumiranje sirovog kupusa i šargarepe, koji su jeftini i puni hranljivih sastojaka.
Zato, umjesto brzih rješenja poput sode, stručnjaci savjetuju da se fokusirate na ishranu bogatu vlaknima i zdravim namirnicama za dugoročno poboljšanje zdravlja želuca, prenosi Radiosarajevo.