Hrana i piće

Pet ugljikohidrata koji su zapravo dobri za gubitak težine

Suprotno popularnom vjerovanju, nisu svi ugljikohidrati “loši”, čak i ako se tako smatra. U stvari, neki od njih mogu pomoći u podsticanju vaših napora za mršavljenje.

Kuhani kukuruz - Aura.ba

Važno je napomenuti da ne govorimo o rafiniranim ugljikohidratima kao što su bijeli hljeb, peciva, mafini, kolačići i određene žitarice za doručak. Međutim, postoje određeni ugljikohidrati koji mogu biti odličan dodatak vašoj ishrani – posebno ako želite da smršavite.

Krompri

Sljedeći na ovoj listi najboljih loših ugljikohidrata za mršavljenje je krompir, čemu ćete možda biti iznenađeni.

Krompir srednje veličine ima samo 110 kalorija, nema masti i zadovoljava, zahvaljujući sadržaju vode i pet grama vlakana, ako se jede s korom.

Kada se ostavi u svom prirodnom obliku, može zadovoljiti želju za ugljikohidratima kao zdravom komponentom obroka.

Kukuruz

Učinite sebi uslugu i dodajte kukuruz u klipu na svoju listu za kupovinu, što je prije moguće. Ovaj ugljikohidrat je odličan izbor za mršavljenje, jer nudi obilje vlakana i poziva vas da ih zapravo usporite i žvačete.

Vzuelni znak klipa bez zrna pomaže vam da budete svesni koliko ste pojeli, tako da je teže ‘zaboraviti’ šta ste pojeli. Dodajte da je klas samo oko 100 kalorija, sa tri grama vlakana, koja vas zasiću.

Banane

Možda vidite banane kao samo još jedno voće koje je prepuno šećera, ali kada je u pitanju postizanje vaših ciljeva za mršavljenje, pravi su izbor nedozrele banane.

Dobar su izvor zasitnih vlakana i imaju malo kalorija. Nedozrele banane sadrže otporan skrob koji je neprobavljiv i pomaže u blokiranju apsorpcije ugljikohidrata, što je očigledno važno kada je u pitanju gubitak težine. Utvrđeno je da rezistentni škrob poboljšava osjetljivost na inzulin što je velika stvar jer je neosjetljivost na inzulin povezana s debljanje.

Cvekla

Mrkva

Možda ste čuli da mrkva neće pomoći vašim naporima da izgubite težinu jer je prepuna šećera. Odbacite taj mentalitet odmah!

Mrkva nema dodatog šećera, a zapravo se bori protiv upale koju šećer uzrokuje, a koja otežava gubitak težine i što dovodi do debljanja. Štaviše, prije obroka napunite dvije šargarepe srednje veličine i u samo 48 kalorija, ne samo da ćete dobiti četiri grama vlakana, već i protuupalne nutrijente poput beta karotena, koji je ključan za zdrave oči i jača imunitet. prenosi KLix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh