Hrana i piće

Šest prednosti banana za koje mnogi ne znaju

Nije tajna da voće ima nevjerovatna zdravstvena svojstva. Zato je uvijek dio raznolike i uravnotežene prehrane.

Banane su mnogima omiljeno voće jer su prirodno slatke, pristupačne i pune hranjivih tvari. Iako su banane na lošem glasu zbog šećera i škroba koje sadrže, ovo ukusno tropsko voće prepuno je kalija, vitamina B6, vlakana i prebiotika, piše Index Fit.

Jedna srednja banana sadrži:

– 105 kalorija
– 1 gram proteina
– 0 grama masti
– 27 grama ugljikohidrata
– 3 grama vlakana (12% dnevne vrijednosti)
– 422 miligrama kalija (16% dnevne vrijednosti)
– 10 miligrama vitamina C (13% dnevne vrijednosti)
– 0.4 miligrama vitamina B6 (31% dnevne vrijednosti)

Zanimljivo je da konzumacija banana ima neke dobrobiti kojih mnogi nisu svjesni. Navodimo ih u nastavku.

Imaju antidepresivna svojstva

Banane sadrže triptofan, vrstu proteina koju naše tijelo pretvara u serotonin, tvar koja nas opušta, popravlja karakter i čini nas sretnijima.

Mogu biti saveznik u borbi protiv zatvora

Svojstvo banane da regulira probavu ovisi o tome koliko je ona zrela. Zelene banane su teže probavljive zbog sadržaja škroba i ugljikohidrata. Zato se savjetuju kod proljeva jer omekšavaju upaljenu probavnu sluznicu.

Smanjuju kiselost

Izuzetna lužnatost banana omogućuje borbu protiv acidoze (pretjerane kiselosti krvi) i općenito povećava alkalne rezerve tijela. Neki ih zbog toga smatraju lijekom za žgaravicu.

Izvor su energije

Banana sadrži vitamine B grupe, folnu kiselinu, ugljikohidrate i kalij, što je idealna kombinacija za proizvodnju i obnavljanje energije. Pojedete li bananu nakon vježbanja, ne samo da vraćate energiju već i povećavate otpornost. B vitamini su osnovni u procesu proizvodnje energije, a također pomažu u zaštiti imunološkog i živčanog sistema.

Sprječavaju zadržavanje tekućine

S niskim udjelom natrija i puno kalija, banana sprječava zadržavanje tekućine te se preporučuje u slučaju nefritisa ili bubrežnih kamenaca.

Učinkovite su u borbi protiv artritisa i gihta

Zbog toga što stvaraju umjerenu lužnatost u tijelu, banane su korisne u borbi protiv artritisa, gihta i reume, piše Marca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh