Hrana i piće

Pet pravila za zdrav početak dana

Zdrav početak dana je osnova za nesmetano funkcionisanje tijela tokom života.

Doručak - Noizz.rs

Prije svijega, ljekar savjetuje da popijete čašu tople vode (+45-55 °C) ujutru na prazan stomak. Još bolje – topla voda sa limunom. U jednu čašu vode možete staviti dvije kriške limuna, ne više.

Međutim, vrijedi zapamtiti da ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima ne bi trebalo da piju vodu sa limunom na prazan stomak, posebno sa povećanom kiselošću. Stoga se ograničite na samo toplu vodu.

Vodu sa limunom treba piti 40-45 minuta pre jela u malim gutljajima. Postepeno možete povećati dnevnu zapreminu vode sa limunom, ali ne više od 2 litra dnevno.

Drugo pravilo zdravog početka dana je uravnotežen doručak u prvom satu nakon buđenja. Ali za ovaj obrok ne bi trebalo da birate slatke žitarice, instant doručak, žitarice, teške sendviče sa kobasicama. Ne možete piti kafu na prazan stomak. Iz čega se formira sljedeće, treće pravilo – potpuno odbijanje kafe za doručak. Bolje je uživati u ovom napitku odvojeno od hrane i poslije 9 sati ujutro, pišu Nezavisne.

Četvrto je posvetiti 10 minuta ujutru jednostavnim fizičkim vježbama: hodanje u mjestu, rotiranje glave, ramena, naginjanje tijela u stranu, čučnjevi, sklekovi. Možete da uradite vježbu „bicikl“, poznatu svima od djetinjstva, odvojite vrijeme da se istegnete.

Takođe, ljekar savjetuje da se pije jedna ili dvije tablete prirodnih probiotika. Međutim, sa ovom stavkom, trebalo bi da se obratite svom ljekaru da biste bili sigurni da su im potrebne. U ishranu možete uvesti i hranu koja sadrži probiotike (jogurt, kefir, kiseli kupus).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh