Hrana i piće

Girice iz rerne

Riba bi se trebala naći na našem meniju bar dva puta sedmično, pa vam donosimo jedan odličan recept za pripremu.

Girice - Ilustracija

Sastojci:

500 g zamrznutih girica

4 kašike maslinovog ulja

2 pune kašike palente

(kukuruznog griza)

1 puna kašičica soli

pola kašičice bijelog luka u prahu

Priprema:

Prije pripreme girice odmrznite i ostavite da se ocijede od tečnosti koju će pustiti. Ukoliko su vlažne, posušite ih papirnim ubrusom. Rernu uključite na 180 stepeni da se ugrije. Zatim girice stavite u dublju činiju, poprskajte maslinovim uljem da bi se začini što bolje zalijepili pa dodajte palentu, so i bijeli luk. Sve dobro promiješajte, najbolje rukama, kako bi se riba obložila začinima sa svih strana. Ribu stavite na pleh obložen pekpapirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni dok ne porumeni. Trebalo bi da je pečena za dvadesetak minuta. Pečene girice poprskajte limunovim sokom i servirajte odmah, uz prilog od barenog krompira i blitve, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh