Posao

FBiH: Prosječna neto plata u februaru iznosila 1.315 KM, godišnji rast 9%

Na mjesečnom nivou, prosječna neto plata u februaru realno je niža za 2,3 posto.

Novac - DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za februar 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.315 KM i nominalno je niža za 1,7% a realno niža za 2,3% u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plata za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,2% a realno viša za 9%, podaci su Zavoda za statistiku FBiH.

U februaru u odnosu na januar 2024. godine najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijaza 7,6%, Djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 7% i djelatnosti Umjetnost, zabava i rekreacija za 4,3%.

U isto vrijeme najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti Javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje za 1,7%, Poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 0,7% i Finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 0,4%.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata zaposlenih u februaru 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 2.045 KM i nominalno je niža za 1,8% a realno niža za 2,4% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,6% a realno viša za 9,4%, saopćeno je iz Zavoda za statistiku FBiH, piše profitraj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh