BIZnews

Proljeće u znaku bitcoina, slijedi dugo očekivani halving

Vodeće berze završile su prvi kvartal u ohrabrujućoj atmosferi.

Bitcoin - Flickr.com

Njujorški S&P 500 je dobio skoro pola procenta u protekloj sedmici i deset odsto u cijelom tromjesečju, što je njegov najbolji početni kvartal od 2019. godine.

Na mjesečnom nivou, indeksi jure naviše već pet mjeseci zaredom. Ove godine nije bilo veće korekcije. Optimizam je podstaknut očekivanjima da će privreda uspjeti u laganom slijetanju (ili da će se inflacija smanjiti bez recesije), a dionice i dalje sijaju, pri čemu su u pozadini velika očekivanja o procvatu umjetne inteligencije (Nvidia, Meta. . .).

Čini se da ni Fed ne može pokvariti igru, a neće biti panike ako ove godine tri puta ne snizi kamatne stope. Guverner Powell rekao je u petak da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Na mjesečnom nivou, tri vodeća berzanska indeksa u New Yorku jurila su više pet mjeseci zaredom. Nedavno su dionice društvene mreže Reddit počele da se kotiraju na NYSE. Inicijalna javna ponuda (IPO) bila je vrlo uspješna, kao i debi na berzi, jer je tržište dionica brzo procijenilo kompaniju na skoro 10 milijardi dolara. Ali u posljednja dva dana trgovanja prošle sedmice, došlo je do preokreta, s dionicama koje su pale za 25 odsto (uglavnom zbog toga što su rukovodioci kompanije počeli više da prodaju dionice “svojih” kompanija) i pale ispod 50 dolara, manje nego prvog dana trgovanja 21. marta.

Sedmicu je obilježila i odluka federalnog suda na Menhetnu da bivšeg čuda kripto industrije Sama Bankmana Frida osudi na 25 godina zatvora zbog prevare u ukupnom iznosu od oko 10 milijardi dolara. Spektakularni kolaps FTX berze u novembru 2022. godine uveliko je uzdrmao temelje kripto tržišta, bitcoin je tada pao na 15 hiljada dolara, ali se veličanstveno oporavio. Trenutno vrijedi oko 70.000 dolara. U aprilu slijedi važan događaj, prepolovljenje.

Kako je misteriozni Satoshi Nakamoto napisao u protokolu, za svakih 210 hiljada miniranih blokova (to je otprilike četiri godine), nagrada rudarima se prepolovi sve dok zaliha ne dostigne konačnih 21 milion.

Ovog puta “prepolovljenje” će biti četvrto, nagrada će biti prepolovljena sa 6,25 na 3,125 bitkoina. Ako rudari trenutno generiršu 900 bitcoina dnevno, po novom će ih biti 450. Sva dosadašnja prepolovljenja značajno su povećala cijenu bitcoina. U drugom slučaju, u maju 2020. cijena bitkoina bila je nešto ispod 9.000 dolara, ali godinu dana kasnije bila je preko 50.000 dolara (rast od više od 500%).
Seebiz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh