BIZnews

Otvoren Jahorina ekonomski forum

Na Jahorini je svečano otvoren Jahorina ekonomski forum. Tema ovogodišnjeg dvodnevnog foruma je “Regionalne integracije i Bosna i Hercegovina – Berlinski proces i/ili “Otvoreni Balkan”.

Jahorina ekonomski forum - BHRT/Tatjana Rokvić

Prvog dana Foruma, danas, predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će drugog dana učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela, piše SRNA.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene regionalne teme kao što su “Otvoreni Balkan”, ekonomska saradnja, energetska tranzicija, poljoprivreda i digitalna transformacija, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori, piše BHRT.

Dodik: BiH treba da pristupi “Otvorenom Balkanu”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na svečanom otvaranju Jahorina ekonomskog foruma da Bosna i Hercegovina treba pristupiti inicijativi “Otvoreni Balkan”, te ocijenio da se na primjeru zemalja koje su već u toj inicijativi može vidjeti korist.

“Termin ‘Otvoreni Balkan’ je zato što je on već dugo zatvoren i zato ga treba otvoriti”, rekao je Dodik i podsjetio da je tu ideju podržao još dok je bio član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH smatra da to treba da bude prihvaćeno.

“Tako su reagovali i poslovni ljudi iz Federacije BiH i sve institucije u Republici Srpskoj. Političke odluke o tome zašto to ne može, mogu samo da naslutim”, rekao je Dodik i dodao da “te odluke idu do toga da postoje neke skrivene namjere”.

On je naglasio da ovaj ekonomski forum poprima ozbiljan značaj i da je namjera podići ga na još viši nivo.

Nedostatak radne snage

Dodik je upozorio da je u BiH evidentan problem nedostatka radne snage, posebno u građevinarstvu, te da je potrebno dva do pet mjeseci da se dobije radna dozvola. Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, naveo je Dodik, omogućava da danas dođete, a sutra već počnete da radite.

Ocijenio je da je u BiH ključno pitanje nesprovođenje politike i da se mora osloboditi stalnih stega u pogledu odobravanja dozvola za poslovne aktivnosti.

Naglasio je da će na tom planu biti sve izazovniji problemi i rekao da BiH mora da bude otvoreno društvo jer samo na takav način može da funkcioniše.

Dodik je konstatovao da je BiH danas izazovan prostor za poslovanje. Kao jedan od većih problema izdvojio je pitanje sirovine koje je, istakao je, potrebno zakonom urediti.

On je, između ostaloga, rekao i kako je odlična ideja da se prilikom prve kupovine nekretnina za određeni broj kvadrata vrati PDV.

Krišto: Raditi na ubrzanju ekonomskog rasta i povećanju konkurentnosti

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je na otvaranju Jahorina ekonomskog foruma da se mora raditi na ubrzanju ekonomskog rasta i povećanju konkurentnosti privrede.

Krišto je rekla da je ekonomija BiH zavisna od privrednih kretanja u okruženju.

“To je posebno izraženo danas kada smo suočeni sa višeslojnim globalnim izazovima, od usporenog privrednog rasta do pogoršanog stanja na tržištu rada prouzrokovanog pandemijom virusa korona”, rekla je Krišto.

Ona je istakla da je opredjeljenje Vijeća ministara BiH usmjereno ka održivom ekonomskom rastu i razvoju i nastavku socioekonoskih reformi, te jačanju vladavine prava, političkih prilika i članstvu u Evropskoj uniji.

Ističući da se Jahorina ekonomski forum već šestu godinu etablira kao važna manifestacija, ona je istakla da je forum prilika da se razgovara o važnim pitanjima koja će dugoročno doprinijeti socioekonoskom razvoju i unapređenju poslovnog okruženja.

Krišto je izrazila uvjerenje da će Jahorina ekonomski forum i ove godine doprinijeti boljoj komunikaciji među učesnicima i iznjedriti kvalitetne zaključke.

Jahorina ekonomski forum održava se pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Udruženja “Ekonomski forum”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh